Продажбите на дребно в САЩ са се повишили през февруари за пръв път от три месеца насам, което е пореден признак за доброто възстановяване на водещата световна икономика.

Повишението в индикатора с 0.3% през миналия месец последва спада му с 0.6% през януари по данни на търговското министерство. Средните очаквания на анализаторите бяха за стойност от 0.2% за изминалия месец.

Американците са повишили своето потребление въпреки по-ниските от нормалните температури през втория месец на годината. По-нататъшното повишение на потребителските разходи най-вероятно ще се предопредели при запазване на позитивните тенденции на пазара на труда и повишение в заплатите.

„Потребителското доверие в САЩ е било доста устройчиво през целия зимен период“, коментира Гай Бергер, икономист в RBS Securities Inc., цитиран от Bloomberg. “Акциите са се повишили от началото на годината, като средата все още е относително благотворна“, допълва още специалистът.

В отделен доклад стана ясно, че първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ са се понижили изненадващо с 9 000 за изминалата седмица до 315 000.

Това бе продължение на добрите данни от миналата седмица за пазара на труда, когато стана ясно, че икономиката е създала 175 000 нови работни места през февруари, което също значително превиши средните очаквания на анализаторите.