След изумителната 2013 г. за фондовите пазари по света налице са няколко тревожни симптома за възможни проблеми през тази година. Инвеститорите със сигурност не трябва да се паникьосват, но е добре да имат едно наум за потенциално връщане назад през следващите няколко месеца.

Все пак, главната посока през 2013 г. бе нагоре. Най-голямата корекция, ако можем да я наречем така, за индекса S&P 500 през 2013 г. е около 6% между май и юни.

Това е прекалено малко с оглед на цялостното представяне. Със сигурност не искаме понижаване на акциите, но е хубаво да наглеждаме трите главни зони, от които могат да изникнат проблеми през настоящата година.

1. Новите работни места в САЩ

Новооткритите работни места в САЩ през декември бяха много малко - само 74 000, което бе най-ниската стойност за последните 3 години.

Очакванията бяха за 196 000, което до голяма степен предопредели и изненадата сред много от пазарните участници. Още по-странното бе, че данните за заетостта в частния сектор бяха в размер на 238 000, което бе най-високото им ниво от 13 месеца насам.

Така че има два възможни варианта. Първият вариант е, че декемврийските данни са изключение и ще видим много по-добри данни за януари. Това е твърде възможно имайки предвид силните бури в много региони в САЩ и променливата същност на този вид статистика, особено сезонната заетост по празниците. Няма да бъде необичайно ако още много десетки хиляди нови работни места бъдат открити през следващите месеци.

Вторият вариант, разбира се, е данните за декември да не са случайни. Изключително важно е, данните за януари значително да подобрят тези от декември и да осигурят продължаване на възстановяването на икономиката.

Но имайки предвид, че от компанията Macy's оповестяват 2500 съкращения, а от Dell разкриват огромни съкращения които могат да достигнат 30% от персонала, нещата могат да загрубеят.

На 7 февруари излизат следващите данни за заетостта през януари.

2. Лоши печалби

През 2014г. печалбите най-вероятно ще продължат да се повишават, според анализатори. Очакванията са за рекордни печалби на акция от 120 долара за S&P 500. Но ето и нещо друго, анализаторите от Wall Street не често се оказват от погрешната страна при своите прогнози.

Имайки предвид излезлите финансови отчети много от големите компании не покриват очакванията. Много компании вече отправиха предупреждения за слаби резултати, като Lululemon, SodaStream, Gamestop, както и BestBuy.

Въпреки тези обезпокоителни новини виждаме, че борсите съумяват да затворят на нови рекордни нива този месец. Поради това всеки негативен знак от големите компании може да разпали разпродажби и прибиране на печалби от инвеститорите.

3. Кредитна суша

Разглеждайки внимателно финансовите отчети на банките в САЩ и особено тези от последната седмица, то лихвените проценти при кредитите е тема, по която може да има тревоги.

Wells Fargo регистрира 11% повишение на печалбите за сметка на намаляване на разходите, но ипотечното кредитиране е при най-слабите си темпове за последните 5 години. Спадът в този сектор при Well Fargo е от 60% спрямо предходната година.

Друго безпокойство пораждат излезли данни, като тези за потребителските кредити през ноември, които са са с най-ниското си повишение за последните 7 месеца.

Лихвените проценти на банките са все още сравнително ниски и не може да се каже, че потребителите са в кредитно блато.

Едно от нещата, за които се говореше през 2013 г. е, че потребителите в САЩ харчат повече за автомобили и жилища и така задвижват икономиката. А забавяне в кредитното ползване би означавало точно обратното.

Кредитирането е ключово за много аспекти на възстановяването, за акциите и за икономиката. Ако докладите продължат да показват забавяне в кредитната активност в САЩ и по света, това може да се отрази негативно на инвеститорите.

Източник: Варчев Финанс