Снощи шефът на ЕЦБ Марио Драги направи един от най-силните се коментари, откакто е на този пост, относно прекалено скъпата единна европейска валута, посочвайки, че силно евро води до понижение на инфлацията в еврозоната и даде ясен знак, че Централната банка е обезпокоена, че поскъпването на еврото може да подкопае крехкото икономическо възстановяване на региона.

Засилването на ефективните валутни нива на еврото през последната година и половина определено имат значително влияние върху нашата ниска инфлация и с оглед текущите инфлационни нива, нивата на единната валута стават все по-значими при оценката ни за ценовата стабилност в региона, заяви снощи Драги в реч във Виена, предаде БНР.

Тези коментари на "Супер" Марио парираха вчерашното рязко поскъпване на еврото, като единната европейска валута падна рязко от нови 28-месечен връх от 1.3967 долара към 1.3845 долара. Еврото падна и с 1.5% до 140.62 йени, след като в началото на седмицата се повиши към двуседмичен връх от 143.80 йени.

По този начин централният европейски топ банкер добави своя глас към нарастващите опасения сред политиците в цяла еврозоната, че силата на еврото се отразява на инфлацията, която в момента е доста под целта на ЕЦБ от малко под 2%.

Това може да накара ЕЦБ да приложи мерки, целящи да отслабят общата европейска валута. Когато има поскъпване на еврото, това намалява импортните цени в еврозоната, което пък поставя под натиск инфлацията в региона. В същото време по-високите нива на единната валута правят износа на еврозоната по-слабо конкурентен, а по-ниски приходи от износ могат да попречат на европейските компании да разширяват техния бизнес, да повишават заплатите и разкриването на нови работни места, което да окаже допълнителен натиск върху вътрешното потребление и върху потребителските цени.

Според анализатори тези коментари на Драги предполагат, че нивата на обмяна на еврото могат да се окажат един от най-важните фактори, които да предизвикат предприемане на мерки от страна на ЕЦБ и са знак, че по-нататъшно поскъпване на единната валута ще доведат до действия от страна на централната банка.

Ето защо ЕЦБ е готова за допълнителни нестандартни мерки на паричната политика с цел предпазване от евентуални непредвидени ситуации и остава в готовност да предприеме по-нататъшни решителни действия, ако това е необходимо, добави шефът на ЕЦБ.

Риториката на Драги относно силното евро бележи засилване в сравнение с преди седмица. Миналата седмица, на пресконференция след редовното заседание на ЕЦБ той очерта въздействието, което силата на еврото в последно време е имала върху инфлацията. Повишението на еврото 2012-а година насам е довело до понижение на годишната инфлация с 0.4%, посочи Драги. С други думи, ако еврото беше останало на средните нива от 2012-а година, годишната инфлация в еврозоната щеше да бъде по-близо до 1.2%, а не в настоящото доста ниско ниво от 0,8%.

Това е значимо доказателство за начина по който обменният курс може да се отрази на нашата цел ценова стабилност, посочи той през миналата седмица.

Оттогава насам централните банкери в Испания, Франция и дори в Германия сигнализираха, че "скъпото" евро може доста бързо да се превърне в проблем за еврозоната. Говорейки по-рано вчера, Йенс Вайдман, един от най-агресивните членове на управителния съвет на ЕЦБ и шеф на Бундесбанк каза, че валутният курс не е цел на паричната политика, но това е една от многото променливи данни, които влияят на прогнозата на централната банка. По този начин, поскъпването на еврото може да предизвика промени по отношение на инфлационните прогнози.

"Най-прясното" поскъпване на еврото на валутния пазар се дължеше до голяма степен на бездействие на ЕЦБ миналата седмица, когато банката реши да запази основните лихвени проценти в еврозоната без промяна и не обяви допълнителни мерки за финансиране на банките в еврозоната.