Пушачите в Китай са повече от населението на САЩ. Ако Пекин не вземе драстични мерки, през 2020 г. те ще са дори близо 450 млн., посочва ТВ7.

За разлика от много други страни, в Китай цигари се продават и на малолетните. Освен това там данъкът върху тютюневите изделия е почти най-ниският в света.

Въпреки това обаче 10% от държавните приходи идват именно от търговията с цигари. В регионите с тютюнопроизводство - дори половината.

Поради тази причина някои общини демонстрират особен вид административно творчество. В град Ухан в провинция Хубей например градската управа задължи преди години държавните служители да изпушват годишно по 230 хил. пакета цигари местно производство. Отделите, които не са изпълнявали нормата, са били наказвани.

Новият президент Си Цзипин обяви война на тютюневата индустрия и пушачите. Първите му стъпки в битката срещу цигарите вече са факт. Той назначи съпругата си за посланик на непушачите в Китай.

От началото на годината пък пушенето е забранено на служителите в училищата, болниците, спортните зали и обществения транспорт. Освен това държавните служители нямат право да предлагат цигари в работно време или пък да ги продават и рекламират в офисите или партийните централи.

Си Цзипин си е поставил за цел да забрани цигарите на обществени места - както на Запад. Ако обаче иска да постигне успех, китайският президент би трябвало да действа още по-решително. Той трябва да повиши драстично данъка върху тютюневите изделия. Този ход ще намали броя на пушачите и ще спаси живота на милиони китайци.

В Пекин вече се разгоря дискусия по този въпрос. Как обаче ще реагира бедното селско население, ако правителството му отнеме единственото удоволствие, което може да си позволи? Дали хората няма да се вдигнат на протест и няма ли тогава да спрат да подкрепят правителството?

Страхът от социални размирици е дълбоко вкоренен у китайските властници. И борбата срещу тютюнопушенето е може би най-голямото политическо предизвикателство пред тях.