Продажбите на автомобили в Европа са нараснали със 7.6% през февруари. Това е шестото поредно месечно повишение, след като икономическото възстановяване и намаленията на цените подпомогнаха търсенето на нови автомобили.

Регистрациите на нови автомобили са нараснали до 894 730, в с равнение с 831 371 година по-рано, според данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA). Продажбите за последните два месеца скачат с 6.3% до 1.86 млн. коли.

Volkswagen, която е най-големият автопроизводител в Европа, е продала със 7.2% повече автомобили, на фона на по-голямото търсене на моделите Audi A3 и Q7. Renault пък е повишила продажбите си с 12% през февруари. Според прогнозите на Европейската комисия икономиката на еврозоната ще нарасне с 1.25 през 2014 г.

Ръстът на прожбите в Европа от 12% при Audi и от 22% при Skoda е компенсирал 0.8-процентното понижение в продажбите на марката Volkswagen. Повишението при Audi е по-голямо, в сравнение с ръста на продажбите на Bayerische Motoren Werke AG (BMW), който е 6.8% за февруари. Продажбите на Mercedes-Benz пък са се увеличили с 5.1%.

Renault се е възползвала от 34-процентния скок в продажбите на Dacia, която предлага обновени версии на модела Duster и на седана Logan. Моделът Captur пък е помогнал на компанията да увеличи продажбите си с 3.8%.

Продажбите на Peugeot, която е вторият най-голям автопроизводител в Европа, се повишават с 3.5% през миналия месец, като търсенето е скочило с 6.6% при едноименната марка.

Европейските продажби на базираната в Детройт GM са нараснали с 12%, като ръстът при Opel и Vauxhall е от 16%.

Търсенето се е повишило в четири от петте най-големи автомобилни пазара в Европа, като само Франция отчита спад. Продажбите на петия най-голям пазар - Испания, скачат с 18% заради правителтвена програма, която насърчава закупуването на автомобили.

Продажбите на Fiat в Европа са се увеличили с 5.8% през февруари. Базираната в Диърборн, Мичиган Ford отчита повишение от 11% в продажбите в Европа, като с основен принос за това за моделите Fiesta и Kuga. Компанията обяви през януари, че увеличава производството на Fiesta в завода си в Кьолн.

Най-големият автопроизводител в света - Toyota Motor Corp., отчита 14% скок на продажбите в Европа.

Hyundai Motor Co. е единственият автопроизводител сред водещите 10, който отчита спад на продажбите на Стария континент за миналия месец с понижение от 3%.