Общо 1 200 строителни работници от Индия и Непал са загинали при трудови инциденти в Катар, откакто страната получи домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 г., според доклад на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП).

Според организацията 4 000 работници ще загинат в Катар до започването на първенството в Катар през 2022 г.

Данните в доклада съвпадат с данните за смъртните случаи на посолствата на двете страни в Катар.

От посолството на Непал в Катар обявиха, че от 2010 г. насам над 400 непалски работници са намерили смъртта си, работейки по проекти, свързани със Световното първенство по футбол в Катар. Информацията от индийското посолство бе за 500 смъртни случая с индийски работни в Катар от 2012 г. насам.

В Катар има 1.4 млн. работници от други държави според МКП, много от които работят по изграждането на инфраструктурата, необходима за домакинството на Световното първенство по футбол.

"Независимо дали причината за смъртта е определена като трудова злополука, сърдечен удар (вследствие на животозастрашаващите жеги или болести, вследствие на мизерните условия за живот), основата на тези причини е една и съща – условията на труд", се казва доклада.

От катарския организационен комитет за Световното първенство по футбол отричат достоверността на данните за броя на обявените смъртни случаи.

Работници на строителен обект в град Лусаил са се оплакали пред английското издание Guardian, че техните шефове не са им плащали заплати, карали ги да работят на 50-градусови жеги без почивка за хранене и са вземали паспортите им, за да не могат да напуснат страната.

Комитетът по организирането на Световното първенство е подложен на критики за всичко, от жегата до легитимността на вота, с който страната получи домакинството.

През 2015 г. ФИФА ще гласува дали провеждането на турнира да бъде преместено през зимата, за да се избегнат големите летни жеги — решение, което ще доведе до доста усложнения за отделните футболни първенства и сключените договори за телевизионни права.

Катар първоначално обеща мачовете да се играят през лятото на стадиони, използващи климатични системи от бъдещето, но бързо се отказа от тази своя позиция.

Британският Telegraph пък информира, че бившият вицепрезидент на ФИФА Джа Уорнър е разследван от ФБР за това, че е получил 2 млн. долара от катарска компания, малко след гласуването за определяне на домакина на Световното първенство през 2022 г.

Въпросната компания е собственост на човек, който получи доживотна забрана от ФИФА, след като бе признат за виновен по обвинения в предлагане на подкуп.

Решението на ФИФА да проведе Световното първенство в Катар бе разкритикувано още от самото начало. За трите години откакто получиха домакинството от Катар не са направили почти нищо, за да разсеят този повсеместен скептицизъм.