Френската полиция откри в град Ница картина на Рембранд, открадната през юли 1999 г. от общински музей в Драгинян, съобщи източник, запознат с разследването пред AFP. Задържани са двама мъже, на 53 и 46 г., познати на полицията за дребни престъпления.

Цената на картината с размери 60 на 49 см навремето се оценява на 20 млн. франка. Недатирана, тя представя младеж с дълги коси, носещ златно колие с медальон около шията си и държащ в ръката си нещо, подобно на сапунен мехур или кристална топка.

Авторите на кражбата бяха проникнали през общинската библиотека, в съседство с музея, докато съвсем наблизо течеше военен парад за националния празник.

Алармата се бе включила, но полицията, пристигнала на място твърде късно, не успя да залови престъпниците. Те напуснаха местопрестъплението с една-единствена картина от 18 в позлатена рамка. През следващите години съдбата на платното е неизвестна.

Най-цененият художник от крадците

Рембранд е най-цененият стар майстор от крадците. Преди две години Art Loss Register, частна компания, базирана в Лондон, изброи 337 картини на Рембранд, които са откраднати (част от тях по-вероятно да принадлежат на учениците му или на подражатели).

Заедно с Пикасо (1 147 картини) и Салвадор Дали (505 картини), Рембранд оформя тройката на най-крадените художници.