Италианските власти са спасили повече от 2000 емигранти край бреговете на Сицилия през последните 48 часа, предаде BBC. Повечето от нелегалните бегълци са от страни от Северна Африка.

Съобщението дойде ден по-късно, след като други 500 бегълци проправиха своя път в испанския анклав Мелиля в Северна Африка. В отговор Мадрид удвои броя на своите сили за сигурност в района на 150 души.

Всяка година хиляди нелегални имигранти се опитват да проникнат в Европа през Испания и Италия. Доста от тези хора, които предприемат тези опасни пътувания, идват от Еритрея и Сомалия. През миналата година обаче броят на бежанците от Сирия се увеличи драстично заради гражданската война в тази страна.

Италианските власти съобщиха, че бегълците са пристигнали с 13 претоварени гемии, във всяка от които е имало мъже, жени и деца от различни страни, включително Еритрея и Сирия. Повечето от тях са били прибрани от кораби на италианската брегова охрана и на военния флот, но са участвали и два частни плавателни съда.

Испания и Италия отново призоваха другите държави от ЕС да им помогнат да се справят с наплива на имигранти. Според последните цифри от агенцията за контрол на границите на ЕС показват, че през 2013 г. над 20 000 души са се опитали да стигнат до италианския бряг.

Това представлява почти половината от нелегалните имигранти за посочения период, посочва БГНЕС.