Консорциум воден от руската компания Стойтрансгаз, която е притежание на руския бизнесмен Генадий Тимченко (на снимката), ще спечели договора за 3.5 млрд. евро за изграждане на секцията на тръбопровода Южен поток през България, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки неназовани индустриални източници.

Важно е да се отбележи, че Тимченко, който притежава 63% от компанията Стройтрансгаз Груп беше един от руските бизнесмени, включен вчера в допълнителния "черен списък" на САЩ с руски официални лица и бизнесмени на които ще бъдат наложи визови забрани и замразяване на авоарите на американска територия,припомня БНР.

Profit припомня, че Тимченко заема 61 - о място в класацията на милиардерите на сп. Forbes със състояние, оценявано на 15.3 млрд. долара. В руската класация той зае девето място през 2013 г.

Воденият от Стройтрансгаз консорциум е бил избран за изграждане на българската част от газопровода Южен поток, заяви за Ройтерс източник запознат с въпроса.

Ако тази инфорамция се окаже вярна, това може да усложи доста позицията на нашата страна относно наложените от Запада санкции срещу Русия.