Всеки иска да работи като шеф, но не всеки става за тази отговорност. Лидерството и способността да вдъхновяваш хората и да извадиш най-доброто от тях не са по силите на всеки.

Но и от лошите мениджъри има какво да научим – като как да НЕ управляваме хора и как да вършим работа под стрес. При всички положения, е добре да не се задържате дълго под ръководството на такъв.

Вижте още: 15 неща, които да избягвате, за да не дразните шефа си

От списание Форбс са събрали няколко фрази, които само лошите мениджъри казват. Вижте ги:

Не ти плащам да мислиш

Напротив, компанията би трябвало да плаща за мислещи служители, а не просто за някой, който стои на бюро и изпълнява команди.

Лошият шеф обаче не иска да чуе мнение, различно от неговото и когато не може да обори вашите аргументи, просто ще ви каже, че ще правите каквото той каже, защото „не ви плаща, за да мислите“.

Дръж личните си проблеми вкъщи

Със сигурност не е добре да пренасяте личните си драми в офиса – не казваме това. Отличителна черта на лошите шефове обаче е, че те не се интересуват от това как сте и дали не преминават е през труден момент.

Интересното обаче е, че когато искат от вас да работите през уикенда или нещо друго извънредно, започват да се държат като първи приятели, да обсъждат резултатите от мачовете и т.н. В останалото време обаче – не можете да разчитате на тях.

Това е работа, много ясно, че няма да е приятна

Хората работят най-добре, когато правят това, което обичат, или поне, когато са поставени в удобни условия.

Ако служителите гледат на работния ден като на необходимо мъчение, те едва ли ще постигнат кой знае какви резултати.

Ти не си единственият служител тук

С това иска да каже, че ако не сте доволни от работата, има редица други, които могат да седнат на вашия стол. Заплахите обаче се използват предимно от слабите шефове.

Аз казвам кое е приоритет

Лошите мениджъри обичат да влетят в стаята и да ви заповядат веднага да спрете с каквото там се занимавате и да за се захванете с това, което е спешно за тях, в момента.

Аз не измислям правилата

Любимото оправдание на бюрократите по света.

Винаги сме го правили така

Лошите мениджъри не искат да чуят вашите идеи и се страхуват от нови неща. Дори и вашата идея да е лоша, те няма да ви обяснят защо е така, а ще ви затворят устата с нещо от сорта на „Тук не правим така“.

В тази криза, трябва да си щастлив, че имаш работа

Икономическата криза е ужасно нещо, но за лошите мениджъри тя има една добра страна – дава им основание да заплашват служителите, които биха напуснали, защото „в период на криза те може и да на се намерят работа“. Даде им основание и да слагат ниски стартови заплати, а за повишение на старите не може да става и дума, защото в „тази криза, трябва да се радвате, че изобщо имате работа“.