Според Йозеф Макух от ЕЦБ (шеф на Централна банка на Словакия) има по-високи рискове за дефлация в Европа и редица представители на Европейската централна банка са готови за предприемане на по-решителни стъпки.

В тази връзка ние сме готови да предприемем допълни "нестандартни" стимулиращи мерки, за да избегнем развитието на дефлация в еврозоната, посочи Макух и отново подчерта, че голям брой членове на Управителния съвет на ЕЦБ са готови на решителни мерки, ако това е необходимо.

Според него ЕЦБ има много възможности и опции, като една от тях е да добави парична ликвидност. Това е второто за деня изказване на представител на Централната банка (след изказването на шефа на Бундесбанк Вайдман) в което се намеква за възможността за предприемане на допълнителни "нестандартни" парични политики, съобщава БНР.

На конкретен въпрос относно евентуална програма за "количествени улеснения", Йозеф Макух отговори, че той не вижда причина да не подкрепи подобна мярка, ако обстоятелствата го налагат, но на този етап не вижда причина да се пророкува неговата бъдеща позиция.

Коментарите на Макух от ЕЦБ задълбочиха спада на еврото към нови дъна за деня около 1.3784 долара и около 0.8347 британски лири, като по същото време единната валута доближи и днешното дъно от 141.08 йени.