Най-голямата социална мрежа в света Facebook вчера обяви, че ще закупи производителя на шлемове за виртуална реалност „Oculus VR” в сделка на стойност два милиарда щатски долара. Плащането по сделката ще се осъществи чрез паричен превод на стойност 400 млн. долара и 23.1 млн. акции на Facebook на стойност 1.6 млрд. долара, оценени по разчетна стойност от 69.35 долара за брой, което съответства на средната цена на закриване през последните 20 търговски дни до 21 март, предаде БНР.

Компанията на Марк Закърбърг смята да имплементира новата си придобивка не само в игрови платформи, но и в услуги за виртуална комуникация, пълноценно общуване и дори за медицински цели. Създателят на Facebook характеризира устройството като способно да накара потребителите в реално време да се почувстват в съвсем различна точка на света и в компанията на други хора.

Компанията Oculus е известна с разработката на шлема за виртуална реалност „Oculus Rift”, разходите за производството на които са около 350 долара за брой. Според експерти, продуктът е възможно да навлезе на пазара още през втората половина на 2014 г., а анализатори предричат устройството да промени из основи сферата на игрите.