Най-голямата социална мрежа в света Facebook Inc. е постигнала споразумение за придобиването на приложението за чат през мобилни устройства WhatsApp Inc. for за 19 млрд. долара в брой и акции, което е най-голямата сделка в интернет сектора от повече от десетилетие.

Споразумението включва 12 млрд. долара в акции, 4 млрд. долара в брой и 3 млрд. долара в акции ограничителни условия за прехвърляне, се казва в изявление на Facebook. Това е най-голямата интернет сделка от сливането на Time Warner с AOL през 2001 г. на стойност 124 млрд. долара. WhatsApp има повече от 450 млн. членове като техният брой нараства с по 1 млн. на ден.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Закърбърг, който купи приложението за споделяне на снимки Instagram за около 700 млн. долара през 2012 г., придобива приложения с цел привличане на потребителите на смартфони и таблети. WhatsApp, която ще бъде най-голямото придобиване на Facebook, се конкурира с приложения от Twitter (TWTR) Inc., Kik Interactive Inc. и Snapchat Inc., приложението за обмяна на снимки, което отказа оферта от 3 млрд. долара от Facebook през миналата година.

Сделката дава на WhatsApp пазарна стойност, която е повече от половината от тази на микроблога Twitter (31.5 млрд. долара), който има 241 млн. активни потребители. Акциите на Facebook поевтиняха с 5.7% до 64.18 долара в следборсовата търговия, след като сделката бе обявена.

Базираната в Маунтин Вю, Калифорния WhatsApp, която е популярна в Европа, позволява на потребителите да изпращат съобщения през мобилните си устройства ползващи различни операционни системи като s iOS на Apple Inc, Android на Google Inc., Windows Phone на Microsoft Corp. и BlackBerry.

За разлика от традиционните текстови съобщения, за които потребителите плащат чрез абонаментните планове на телефоните си, WhatsApp е безплатна за първата година и струва 99 цента на година след това. Приложението се конкурира още с WeChat на Tencent Holdings Ltd. в Китай, KakaoTalk в Южна Корея и Line в Япония, as well as Facebook’s own application, Facebook Messenger.

Акциите на BlackBerry, която притежава конкурент на WhatsApp на име BlackBerry Messenger, поскъпнаха след изявлението на Facebook. Книжата на изпитващият сериозни затруднения производител на смартфони добавиха 9% към цената си до 9.82 долара.

Акциите на китайската Tencent поевтиняха с 3.4% в Хонконг, което бе най-големият интрадневен спад от повече от две седмици.

Японската компания Rakuten Inc. миналата седмица обяви, че купува приложението за чат Viber за 900 млн. долара. При тази цена Rakuten плаща по 3 долара за всеки от 300-те млн. долара потребители на Viber. В същото време Facebook плаща по 42 долара за всеки потребител на WhatsApp.