Третият месец на годината е към своя край, а с него активно навлизаме в пролетния сезон. Със затоплянето на времето ставаме по-склонни към пазаруване, затова ще погледнем какво е изгодно да купуваме през април.

1. Смартфон

Вчера HTC представи новия си модел One, а до седмици на пазара у нас ще излезе и новият модел Samsung Galaxy S5. Това означава, че потребителите могат да очакват съвсем скоро на понижение на цените на остарелите модели.

Подобна тенденция вече се наблюдава при модела Galaxy S4, чиято цена се понижи с около 10% през последните две седмици.

2. Телевизор, лаптоп, таблет

Началото на април се свързва с края на фискалната година в Япония - един от водещите световни производители на потребителска електроника. Това означава, че големите компании ще са склонни да изчистят залежалата продукция в складовете си и ще са по-склонни на отстъпки.

От друга страна, цените на телевизорите и лаптопите продължават с тенденцията си на понижение от последните месеци заради слабите продажби в световен мащаб и излизането на нови технологии.

Лаптопите пък усещат жестоката конкуренция, идваща от смартфоните и таблетите. В допълнение евтиният в момента долар спрямо еврото оказва допълнителен низходящ натиск върху цените на потребителската електроника.

3. Маратонки

След високите цени на сезонните стоки през март, производителите на спортни стоки, и особено на маратонки, са по-склонни на отстъпки. Април е един от най-добрите месеци на годината за покупка на маратонки за бягане.

4. Карта за фитнес

Затоплящото се време ще изкара голяма част от спортуващите извън фитнесите. За да компенсират това, много от големите фитнес вериги ще прибегнат до по-агресивни отстъпки.

5. Храни, свързани с предстоящите празници

Всяка година ставаме свидетели на спекулации с цените на агнешкото месо и яйцата покрай традиционните великденски празници.

Моментът се използва и за масово спекулативно повишение на останалите хранителни продукти. Ако имате възможност за съхранение и така или иначе сте планирали покупка на замразено агнешко, направете това по-рано, за да спестите нерви и средства. Яйцата също можете да купите седмица по-рано.

6. Круизни пътешествия

Април е един от най-добрите месеци в годината за закупуване на така мечтаното пътешествие с круиз. И макар да платите 6 до 9 месеца по-рано, може да се радвате на сериозна отстъпка.

Този род пътешествия се влияят сериозно и от предшестващи инциденти, които влияят на цената. Така например разболяването на около 700 души по време на круиз в Карибите през януари тази година може да доведе до по-сериозни отстъпки през април.

7. Инструменти

Пролетта традиционно се свързва с почистване и ремонти. Осъзнавайки това, големите търговски вериги стил „направи си сам“ ще се опитат да ви привлекат да пазарувате от тях с добри предложения и отстъпки.