Разпродажбите са налице в края на годината, но януари ще е по-подходящ за осъществяването на определени покупки.

Ето някои от нещата, които се очаква да продължат да поевтиняват и да са изгодни покупки през следващия месец и година.

Имоти

Традиционно януари е изключително добър момент за покупката на имот. Студеното време и изхарчените покрай празниците средства карат хората да оттлагат тази значителна по размер покупка за по-нататък.

Това прави търсенето на имоти относително слабо през януари, което пък прави месеца добър за издействането на по-голяма отстъпка в момент, когато цените се стабилизират.

Таблети, смартфони

Таблетите бяха в списъка на най-желаните коледни и новогодишни подаръци. Ако семейният бюджет не е стигнал за извършването на подобна покупка в края на годината обаче, януари също е добър месец за осъществяването й.

Водещите производители на таблети често представят новите си модели на изложението за потребителска електроника в началото на януари, което най-вероятно ще доведе до сериозни отстъпки при „старите модели“.

На изложението се очаква да бъдат представени модели като Nokia Lumia 2020, Google Nexus 10, както и три таблета от Samsung с различни по големина дисплей. Всичко това означава сериозни отстъпки в досегашните предлагани от компаниите модели.

На потребителското изложение CES 2014 година ще станем свидетели и на дебюта на много нови модели смартфони, което ще доведе до сериозни отстъпки и при моделите от най-висок клас в момента.

Телевизори

Тези, които не са си купили телевизор като коледен или новогодишен подарък, не бива да се притесняват. Производителите също ще представят новите си модели на изложението за потребителска електроника в началото на януари, което ще доведе до сериозни отстъпки при старите модели.

Круиз на Карибите

Запълването на свободните места за круизите през януари е довело до сериозно понижение в цените, които често достигат под 60 долара за нощувка, което е отстъпка от над 50%. Понижение се очаква да регистрират и цените на самолетните билети, като все повече нискобюджетни компании добавят към полетите си карибските дестинации.

Зимни дрехи и аксесоари

Въпреки че в края на годината ставаме свидетели на частични намаления при зимните дрехи и аксесоари, истинските намаления идват през януари. Разчистването на зимните колекции е възможно да инциира намаления в рамките на до 70%.

Подаръци за Свети Валентин

Коледните и новогодишните празници са отминали и производителите на бижута, часовници и аксесоари са склонни за повече отстъпки предвид на слабия за тях пръв месец на годината.

Затова е добре да помислите за подарък за „любимия“ през януари, защото в началото на февруари отстъпките отново ще изчезнат предвид на предстоящия празник на „влюбените“.

Мебели

Повечето големи производители представят новите си колекции през февруари и затова са склонни да направят сериозни отстъпки и да разчистят складовите си запази през традиционно слабия за тях пръв месец на годината.

Автомобили

Въпреки че коледните и новогодишните празници са подходящи за покупката на нови автомобили предвид на отстъпките, правени от водещите производители, следващата година също ще е добра за тези, които са отложели тази покупка.

Изтичащата година се отличи като изключително трудна за автомобилните производители, което може да е тенденция и през следващата година. Ожесточената конкуренция между производителите за продажби и наличните излишни производствени мощности най-вероятно ще доведат до по-нататъшни отстъпки и изгодни сделки за купувачите.

Понижение бележат и цените на автомобилите втора употреба. Средната цена на този род автомобили се е понижила през изминалата година с 2.8%, според данни на Edmunds.com.