Август определено може да се определи като един от най-подходящите месеци за пазаруване. Традиционно ще проверим към кои стоки и услуги да насочат вниманието си потребителите и кои е добре да избягват.

Дрехи и обувки, плажни аксесоари

В края на лятото всички сезонни дрехи и обуки са със сериозни отстъпки, достигащи до 60-70%, защото, ако не бъдат продадени, ще трябва да чакат в магазините около година.

Търговците допълнително са стимулирани да вкарат потребителите в магазините си, привличайки ги с ниски цени.

Училищни помагала

Първите често печелят. Често през август са най-изгодните оферти за училищни помагала, в условията на нагорещяваща се конкуренция между големите търговски вериги да направят най-големи продажби. В тази насока може би е добре да разгледате офертите за училищни пособия през втората половина на месеца.

Големи 3D телевизори

Цените на 55-инчовите 3D телеизори достигнаха най-ниските нива от ноември насам в световен мащаб, като средните цени натези модели достигнаха безпрецедентните 549 долара.

Това е с 23% по-малко в сравнение със средните цени през последната една година.

Почакайте за по-малък телевизор

Покупката на телевизор у нас е още по-актуална предвид на предстоящата цифровизация. Вниманието на потребителите (предвид на покупателната способност у нас) е насочено предимно към 32-инчовите. Почакайте до септември преди да купите телевизор, защото огромният интерес (създаващ предпоставки за спекулации) ще е отшумял и големите търговски вериги ще искат да поразчистят останалите им количества.

Освен това към настоящия момент средните цени на тези телевизори (32-инчови) са по-високи от нормалните при нива между 230 и 280 долара. През изминалата година най-ниските цени са били достигнати именно през септември.

Много специалисти прогнозират понижение на средните цени на тези телевизори до под 200 долара през следващия месец.

Време е за лаптоп

Традиционно с връщането на учениците на училище август е подходящ за покупката на лаптопи. Въпреки, че цените на този род продукти не се понижиха през юли, каквито бяха очакванията, това е напълно възможно да се случи през септември. Потребителите е добре да търсят 15-инчови лаптопи с вече „стария“ процесор на Intel - Core i5 Ivy Bridge на нива около 300 долара (450 лева).

Задръжте още малко с таблетите

Ако желаете да си закупите таблет, като популярния Kindle Fire или Google Nexus 7 може би е добре да изчакате до септември. През последните две години от Amazon представяха новите си модели Kindle Fire в началото на септември, което означава по-ниски цени на стария вече модел, който през август бихте закупили на цената на евентуално новия. Най-малкото, което можете да направите, е да изчакате до официалните съобщения на компаниите относно новите импродукти.

Смартфони от висок клас

Ценовата битка при големите производители в най-високия клас вече тече с пълна сила, като предвид на слабите продажби и жестоката конкуренция скъпите смартфони бележат непрекъснат спад в цените си. Тази тенденция най-вероятно ще продължи и през следващите месеци, като е възможно катализаторите да са по няколко направления. От една страна най-вероятно ще бъде обявен съвсем скоро новият модел iPhone, от друга има спекулации за по-евтин бюджетен такъв.

В същото време разгорещява се битката и при бюджетните модели, което ще поставя все по-голям натиск за сваляне на цените на най-скъпите модели.

Покупка, или наемане на апартамент

Август е може би един от най-лошите месеци за търсене на имот за покупка или наемане. Традиционно летните месеци са изключително силни за пазара на недвжими имоти, когато много от потенциалните купувачи и наематели отделят време за това начинание.

Вместо това, ако не сте купили или вече наели през пролетните месеци, изчакайте успокояването на пазара през зимата, когато предлагането най-вероятно отново ще превишава търсенето и ще имате възможности за договаряне на „по-добри“ цени.