Октомври традиционно не е най-силният месец за изгодни покупки, предвид че е началото на студения сезон и преди коледните и новогодишните празници, когато традиционно се правят по-големите отстъпки.

И все пак има определн тип покупки, които можем да кажем, че е изгодно да се направят през десетия месец на годината. Ето и кои са те:

1. Време е за смартфон от висок клас (стар модел)

Ако цяло лято сте отлагали покупката на смартфон и не можете да чакате още два месеца, за да видите какви ще са коледните отстъпки, може би през октомври вече ще е настъпил моментът да се сдобиете с мечтаното устройство.

На пазара вече са представени новия iPhone 5S, което автоматично означава намаляване на цената на стария вече модел iPhone 5.

Почитателите на фаблетите също могат да са доволни, предвид представянето на новия Galaxy Note 3, което също най-вероятно ще означава понижаване в цената на стария модел. Най-новите си модели представиха през септември и други водещи производители, сред които Nokia и Sony.

2. Ученически дрехи и пособия

Треската от връщане на училище е преминала и това може да е добър момент за покупка на
спортни дрехи и обувки, както и ученически пособия.

Търговските вериги най-вероятно ще гледат да изчистят останалите им запаси от стоките, свързани с 15 септември. Тук се включват есенни дрехи, като анцунзи, блузи, както и обувки, които могат да бъдат сериозно намалени през октомври.

3. Летни електроуреди

С настъпването на есента и захлаждане на времето, търговците най-вероятно ще се опитат да се отърват от останалите им климатици, които ще предложат с отстъпки и като удачен вариант за отопление през зимата.

Ако планирате да поставите климатик, който да ползвате през зимата и лятото, октомври може би е добър момент да направите подобна покупка, като цените са значително по-ниски в сравнени с топлите месеци.

4. Едра бяла техника

Покупката на едра бяла техника също може да е изгодно, предвид че водещите световни производители са представили новите си модели традиционно през септември и правят сериозен дисконт на старите такива през октомври.

5. Нов автомобил

Октомври е може би най-благоприятнит месец за покупка на автомобил. Освен продължаващото понижение в средните цени на новите автомобили, предвид на кризата в автомобилния сектор в Европа и засилената конкуренция, още един фактор предопределя това. От края на септември до 5-ти октомври стартира традиционния есенен технически панаир в Пловдив, където автомобилните търговци у нас правят сериозни отстъпки между 5 и 15% от обичайните цени на продаваните от тях возила.

Какво да не купувате през октомври?

Като цяло е добре, ако можете да се въздържите с покупката на стоки, влизащи в графата подаръци, защото след два месеца техните цени най-вероятно ще са значително по-ниски с наближаването на коледните празници.

Тук влизат часовници, бижута, телевизори и друга потребителска електроника.

Октомври не е подходящ и за покупката на зимни дрехи и обувки, предвид началото на сезона и представянето на новите колекции на марките, като липсват по-сериозни отстъпки.

Можете да използвате октомври за да пестите средства, които със сигурност ще са ви необходими в края на годината.