Международният валутен фонд обяви спасителна помощ за Украйна между 14 и 18 милиарда долара. Ръководителят на мисията на фонда в Киев Николай Георгиев, каза, че помощта ще бъде част от по-голям пакет, предоставен от други страни и агенции. Той възлиза на 27 милиарда долара за следващите две години.

Украйна се съгласи да повиши цената на природния газ за домакинствата с до 50% от 1-ви май, за да отговори на условията за заем от МВФ. От 1-ви юли газът за индустрията ще е по-скъп с до 40 на сто, съобщи БНР.

Фондът постави като едно от основните си изисквания незабавно прекратяване на държавната субсидия за газа. Сред другите изисквания е Централната банка да спре да подкрепя украинската валута. Гривнята вече загуби 26.4% от стойността си в полза на долара.

Украинското правителство очаква помощ и от Европейския съюз от 1.6 милиарда евро, и от Съединените щати, които обещаха 1 милиард долара като гаранции по заеми, а Япония обеща до 1.5 милиарда долара.

Външният дълг на Украйна включва 16 милиарда долара, дължими на Русия, а новото правителство заяви, че ще има нужда общо от около 35 милиарда долара, за да избегне фалит.