След ралито на щатските индекси, изпратило нивата на технологичните акции близо до стойностите им от времето на интернет балона, се изпуска въздух, коментират пазарни наблюдатели.

Акциите на технологичните компании като Facebook, Netflix, Tesla Motors, Priceline.com, Baidu и TripAdvisor са се понижили с над 13% откакто технологичният Nasdaq 100 достигна 13-годишен максимум на 5-ти март.

Това инициира повишаване на цените на опциите, финансов инструмент използван от инвеститорите за хеджиране, до най-високите им нива от 2008 година, сравнени с индекса Standard & Poor’s 500.

Индексът Nasdaq 100 се е повишил с 243% за пет години.

Само през тази седмица технологичните компании са заличили пазарна капитализация в размер на 80 милиарда долара, като инвеститорите не останаха доволни от покупката на Facebook на Oculus VR Inc., както и спадът в акциите на King Digital Entertainment Plc в първите два дни на търговията им на борсата.

Така само понижението на Nasdaq 100 през тази седмица заличи целия му ръст от началото на годината и показателят е на път да отбележи тримесечно понижение за пръв път от пет тримесечия насам.

„Бързите пари бяха в тези позиции и голяма част от тях излизат“, коментира Доналд Селкин, портфолио-мениджър в National Securities Corp., цитиран от Bloomberg. “Процентът на спад на технологичния индекс бе много по-жесток. Това инициира сериозно поскъпване в цените на пут опциите“, допълва още специалистът.

Съотношението цена-печалба на компаниите от Nasdaq 100 се повиши до 45, спрямо едва 21 в началото на 2012 година. Това е близо до най-високите му стойности от 2010 година насам.

Основна част от загубите са били регистрирани от технологични компании, наскоро продали акции на широката публика (през последните пет години). Акциите на Facebook загубиха 11% от стойността си от март, докато тези на Yelp понижиха стойността си със 17%.

Инвеститорите са притеснени от задълбочаващите се загуби на компаниите от компютърния и софтуерния сектор и се обръщат към начини да защитят своите печалби.