Кои храни поскъпнаха и поевтиняха от началото на 2014 г.
Доматите, зелето и морковите са най-поскъпналите хранителни продукти от началото на 2014 г., сочи справка на Profit.bg на база данни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Най-голям ръст се отчита при оранжерийните домати – 46.93 на сто, докато вносните домати добавят 34.48 на сто.
С 25% се е увеличила цената и на зелето до настоящите 0.45 лв./кг по цени на едро. Сериозно поскъпване има и при морковите (+24.68%), както и бананите (18.27%).
Въпреки информацията от Националният статистически институт за дефлация в страната от началото на годината, както и за последните 12 месеца още няколко основни храни поскъпват значително за първото тримесечие на 2014 г.
Това са лимоните (+8.59%), ябълките (6.8%), лукът (6.67 на сто) и яйцата, добавили 5.56%.
Фасулът увеличи цената си на едро с 3.76 на сто до 4.42 лв./кг, докато маслото и оризът добавиха по над 2 на сто.
На обратния полюс пък са вносните и оранжерийни краставици, чиято цена към края на март е с 20.91 и 15.29 на сто по-ниска, спрямо края на 2013 г.
Захарта също губи 12.94% от стойността си, докато картофите се продават с над 10.5% по-евтино до 0.68 лв./кг.
Спад от над 5 на сто има и при пилешкия бут, трайните салами, чесъна и олиото.
Сиренето с растителни добавки губи 4% от стойността си, докато портокалите и брашното се продават съответно с 3 и 2 на сто по-евтино спрямо края на миналата година.
С между 1.5 – 2 на сто е поетиняването при кренвирши, кайма, вафли и замразено пиле, а в рамките на 1% - сирене и пилешки гърди.