Щатските инвеститори са добавили към вложенията си акции на най-засегнатите европейски икономики от кризата през 2011 година. Това е съдействало за ръстa на пазари като Гърция и Италия, които са най-печеливши от началото на годината.

Индексите на страни като Гърция, Португалия и Италия са се повишили с 14% от началото на годината, регистрирайки най-добро представяне сред развитите пазари.

Активите на щатския индексен фонд, следящ представянето на FTSE Portugal 20, са се увеличили с 21 милиона долара през първото тримесечие на годината. Трейдърите са добавили 102 милиона долара към индексния фонд, следващ гръцкия основен индекс ASE.

В същото време активите в индексните фондове, следящи представянето на Франция и Германия, са се понижили.

„Акциите на страните от Южна Европа най-вероятно ще продължат с доброто си представяне, вследствие на оптимизма, че възстановяването на икономиките в региона ще доведе до ръст в печалбите на компаниите“, коментира Шрийкала Кочуговиндан, валутен стратег в Barclays Plc., цитирана от Bloomberg.

Очаква се гръцката икономика да излезе от шестгодишната рецесия през тази година, а икономиките на Италия и Португалия се очаква да отбележат ръст за първи път от три години.

„Възстановяването на печалбите на компаниите от периферията на еврозоната е било много по-слабо от това в Германия, но нещата започват да се променят“, коментира Кочуговиндан. „Това може да облагодетелства акциите в региона“.

Индексите на посочените страни все още са под върховете си от 2007 година, въпреки че лихвите по дълговите им книжа са се понижили под предкризисните нива.

Португалският PSI 20 Index е 44% под върха си от 2007 година, докато гръцкият ASE е 75% под върха си от същата година. Италианският индекс FTSE MIB трябва да нарасне над два пъти, за да достигне най-високите си нива отпреди кризата.

Очаква се банките, които са с голяма тежест в индексите на страните от Южна Европа да се облагодетелстват от понижението в лихвите по дълговите книжа, според Пиер Мутон, анализатор в Stucki & Cie. Финансовите институции са с тежест от 29% в португалския индекс и 28% в италианския.