Декларацията за облагане на доходите на физическите лица с 10% плосък данък да стане само четири страници вместо сегашните 30-40. Това заръчва на Националната агенция за приходите (НАП) премиерът Пламен Орешарски по време на последното правителствено заседание.

Повод се оказва дебат между министрите по промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, пише "Преса".

В хода на разговора става ясно, че икономическото министерство готви нов закон в тази област, чрез които ще се съкрати административната тежест за чуждите компании.

Орешарски обаче, който е запознат с измененията, критикува поправките. "Вътре аз зачетох ненужни никому неща като информация", отсича той и веднага прави връзка със сложните данъчни декларации, които хората трябва да попълват всяка година. "При десет на сто данък няма какво да се попълва чак толкова. Направили сме в момента по-сложна данъчна декларация, отколкото във времето, когато имахме прогресивен данък. Стремежа все по-сложни неща да правим, за да тормозим гражданите, трябва да го пресечете вие", обръща се той към министрите. И продължава: "Имам идея от тази материя и никой да не ме заблуждава със софтуери и с други неща. Направили сме неща, за които на човек му трябва висше образование за попълване на документи. И то специализирано, а не каквото и да е."

Премиерът разпорежда моделът на кратката данъчна декларация да бъде готов за следващата данъчна кампания. Дава и конкретни насоки как трябва да изглежда документът - "последната страница трябва да е упътване за попълване на другите две страници, а първата да съдържа данните за лицето".

Росен Бъчваров от НАП обяснява, че агенцията ще се съобрази със заръката на премиера. В момента декларацията има осем приложения с различна големина. Съдържа много справки и обща част от осем страници. "Ако се попълнят всички приложения, което се случва рядко, може да достигне 40 страници", обясни той.

Годишно броят на декларациите за облагане на доходите на физическите лица достига 500 000. От агенцията твърдят, че през последните години се увеличава декларирането по интернет, но не са малко случаите, в които гражданите ползват и услугите на счетоводител.