Азиатските индекси се понижиха за пръв път от девет дни, прекъсвайки най-дългата си печеливша серия за тази година, водени от понижението в телекомуникационните и технологичните акции.

Акциите на Tencent продължиха да поевтиняват, като загубиха 4.4% от стойността си, а тези на SoftBank Corp. загубиха 4.5% от стойността си.

Понижението при технологичните компании в Азия последва резкия спад на щатския технологичен индекс Nasdaq в петък, загубил 2.6% от стойността си, което е най-много от два месеца насам.

Индексът MSCI Asia Pacific се понижи с 0.5% до 138.63 пункта, като седем от десетте индустрии отбелязаха понижение.

„Някои части от високотехнологичния сектор изглеждаха надути и надценени, така че известно прибиране на печалбите е напълно логично“, коментира Масару Хамасаки, главен стратег в Sumitomo Mitsui Asset Management Co., цитиран от Bloomberg.

“Тези настроения обаче няма да траят дълго, особено предвид на стабилното възстановяване на щатската икономика. Може да е налице известна промяна, при която продажбите да се прехвърлят и в секторите, които са подценени“, допълва още специалистът.

Японският Topix загуби 1.2% от стойността си, след като йената задържа ръста си края на миналата седмица спрямо долара и се търгува при нива от 103 йени за долар рано тази сутрин.

Днес започва заседанието на японската централна банка, която може да удвои обратното изкупуване на активи във втория рунд от стимули за японската икономика, според специалисти.

Основният хонконгски индекс се понижи с 0.6%, като китайският пазар е затворен за честването на национален празник. Сингапурският и тайванският индекс загубиха по 0.5% от стойностите си, а новозеландският поевтиня с 0.9%.

В петък продажбите на дребно в САЩ се оказаха леко под средните очаквания на анализаторите при ниво от 192 000, което в известна степен разочарова инвеститорите и ги накара да разпродават активи.