Как да се определи реалната икономическа мощ и власт на страните на съвременния свят? Всичко е достатъчно просто: необходимо е да се направи оценка на въздействието върху световната икономика чрез актуалните данни за износа, въздействие на външни шокове, технологично развитие и размера на генерираната добавена стойност. И победителят, в този случай, не е САЩ.

Индексът на световната пазарна сила, създаден от BBVA, позволява да определим с един поглед баланса на силите в световната икономика.

Според този индекс, Китай значително е изпреварил САЩ, поради огромния обем на износа в номинално изражение. В допълнение, Китай има най-големия дял на развиващите се пазари в 9 от 18 изследвани индустрии, включително всички производствени сектори, с изключение на храните (тук на първо място е Бразилия). Най-голям дял в промишлеността на Китай се пада на текстилната и кожарската индустрия (30%).

Русия и Саудитска Арабия са сред водещите страни в тази класация, като играят ключова роля в пазара на петрол. В този сектор те показват висока степен на концентрация.

Всъщност, три от страните в Г-7 не би трябвало да влизат в тази група. Може да се спори за Саудитска Арабия, но икономиката на Китай и Русия са достатъчно диверсифицирани, за да могат да бъдат включени в списъка на страните, притежаващи световна пазарна сила и формално те ​​трябва да бъдат включени в Г-7. Сега Г-7 включва САЩ, Япония, Германия, Франция , Великобритания, Италия, Канада.

Според прогнозите за 2014 г. 20-те най-големи икономики от гледна точка на БВП в доларово изражение ще бъдат САЩ, Китай, Япония, Германия, Бразилия, Русия, Франция, Великобритания, Индия, Италия, Канада, Австралия, Корея, Мексико, Испания, Индонезия, Турция, Холандия, Саудитска Арабия, Швейцария. Тези страни ще формират Г20.

Дори и сега по размера на икономиката си, Канада и Италия не попадат сред 7 или 8 най-големи, а в топ 10 те идват с малка разлика пред Индия и Австралия.

През 2018 г. според прогнозите на МВФ Канада, Италия и Обединеното кралство няма да са в топ 7, а Канада дори няма да влиза в топ 10.

За да се създаване на един вид икономически "клуб", който ще произвежда решения на проблемите за целия свят, е необходимо да се включат тези страни, които имат най-голяма икономическа тежест.

Това може да бъде G20. На срещата на върха на тези страни, на първо място, се срещат финансовите министри и централните банкери, а въпросите са финансови и икономически (докато Г-7 все по-често се отклонява към геополитически теми).

На страните, принадлежащащи към тази група, се пада около 90% от световния БВП и 80% от световната търговия.

На второ място, може да се преразгледа формата "Големите седем", "осем" или десет" и да се включат точно тези страни, които имат истинска "пазарна сила".