Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Закърбърг предлага на света урок върху волатилността при богатството, състоящо се от акции на технологични компании, пише CNBC.

Състоянието на Закърбърг скочи до малко под 20 млрд. долара след първичното публично предлагане на Facebook. Когато цената на акциите на социалната мрежа падна през 2012 г., неговото състояние на хартия се понижи с над 9 млрд. долара.

Последвалото възстановяване и ръст в цената пък увеличи богатството му с над 10 млрд. долара и то вече надхвърля 20 млрд. долара.

В последните седмици Закърбърг отново губи пари. Анализ на загубите на пазара показва, че той е един от най-големите губещи от спада в цените на технологични и на така наречените импулсни акции в последно време.

Състоянието на Закърбърг е намаляло с 4.6 млрд. долара от 4 март, когато S&P достигна нов връх. Няма драма обаче, тъй като въпреки това той разполага с 25 млрд. долара.

Основателят на Amazon Джеф Безос също е един от най-големите губещи. Стойността на дела на Безос в Amazon е намаляла с 3.4 млрд. долара от 4 март насам.

Това обаче са джобни пари, в сравнение с неговото състояние в размер на 29 млрд. долара. С тези пари Безос, който е собственик на вестник Washington Post, може да купи почти всеки друг оцелял вестник в САЩ.

Ето и някои от най-големите губещи сред милиардерите и колко са изгубили от 4 март насам:

Марк Закърбърг, съосновател и главен изпълнителен директор на Facebook - 4.6 млрд. долара

Джеф Безос, основател и главен изпълнителен директор на Amazon - 3.4 млрд. долара

Лари Пейдж, съосновател и главен изпълнителен директор на Google - 1.28 млрд. долара

Сергей Брин, съосновател на Google - 1.25 млрд. долара

Еван Уилямс, съосновател на Twitter - 668 млн. долара

Рийд Хейстингс, съосновател и главен изпълнителен директор на Netflix - 269 млн. долара.

Така тези седем души са изгубили около 11 млрд. долара за близо един месец.