Азиатските индекси ограничиха ръста си след изненадващо лоши данни за търговията в Китай, както и намалените опасения, че Фед скоро ще прибегне до повишаване на краткосрочните лихви. Индонезийските акции поевтиняха, след като изборите в страната не успяха да излъчат ясен победител.

Индексът MSCI Asia Pacific Index се повиши с 0.2%, след като по-рано през деня се повишаваше с 0.9%. Фючърсите на щатските индекси се търгуват без съществено изменение след силното им повишение вчера и едва на 1% от историческия рекорд на индекса.

Никелът поскъпна с 1% на стоковите пазари, което бе деветият пореден ръст за суровината.

Китайският износ се е понижил с 6.6% през март, продължавайки тенденцията си на спад и най-голямото му понижение от 2009 година насам. Резултатът се оказа значително под средните очаквания на анализаторите за 4.8% ръст.

Китайският внос се е понижил с 11.3% през изминалия месец на фона на повишението му с 10.1% през февруари и отново под средните очаквания на специалистите за ръст от 3.9%.

Други данни посочиха изненадващо понижение в нивото на безработица на Австралия, след като в страната са били добавени повече работни места през изминалия месец.

Централната банка на Южна Корея запази нивото на лихвите без промяна и завиши очакванията си за ръст на икономиката на страната.

„Изненадващо и разочароващо е да видим подобни данни в Китай“, коментира Шон Калоу, валутен стратег в Westpac Banking Corp., цитиран от Bloomberg. “Определено е налице връщане от позитивните нагласи на инвеститорите за ръста на глобалната икономика. Австралийският долар се бе насочил към повишение към 95 щатски цента, но данните от Китай го върнаха назад“, допълва още анализаторът.

„Данните захранват опасенията за развиващите се икономики“, коментира Айако Сера, пазарен стратег в Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd., цитиран от финансовото издание.