Европейските индекси се понижиха, следвайки спада на щатските и азиатските. Те се насочват към най-голямата си седмична загуба - в резултат на спекулациите, че ръстът на фондовите пазари е бил преекспониран.

Понижението бе поведено от спада на технологичните компании. В същото време фючърсите на широкия щатски индекс S&P 500 сочат отваряне минимално на положителна територия.

Индексът Stoxx Europe 600 загуби 0.9% от стойността си, с което загубата му от началото на седмицата до момента възлиза на 2.5%.

Показателят се търгува при ниво 14.5 пъти прогнозираните печалби, на фона на средното за последните пет години от 12.3 пъти.

По-нататъшно въздействие върху посоката на търговия на пазарите се очаква да окажат данните за потребителското доверие в САЩ, които ще бъдат оповестени малко преди началото на щатската борсова сесия.

От март 2009 година до момента европейският индекс Stoxx 600 е нараснал над два пъти.

Значително по-резистентни на спада се оказаха пазарите в ЦИЕ. Варшавският основен индекс WIG 20 се понижи с 0.7%, докато унгарският BUX се понижи с 1%. С между 0.3 и 0.5% се понижиха основните индекси в Румъния.

Леко на положителна територия се търгуват руските индекси, въпреки нарастването на напрежението в отношенията между Русия и Украйна.

У нас родният SOFIX също прояви признаци на резистентност към спада на световните борси, губейки едва 0.3% към момента.