Тайван търси да наеме на работа български IT специалисти. Това съобщиха за "Новинар" от Тайванския търговски център в София.

Според експертите азиатските компании имат интерес и към нашите инженери. От центъра предлагат специална услуга от миналата година, чрез която родни специалисти от областта на технологиите могат да намерят работа в Тайван.

Условието е да се изпрати автобиография и при интерес от страна на чуждите специалисти, българите могат да бъдат наети на работа. В тази връзка вече се е провел семинар в икономически български университет, който е имал за цел да даде информация на наши висшисти, които търсят работа в Тайван.

Тъй като Тайван е изключително напреднала в новите технологии, местните компании имат интерес да наемат експертен персонал от цял свят. И тази година там ще се проведе второто по големина международно изложение Computex. То ще се състои през юни и в него ще участват 14 български IT фирми.

Семинари за популяризиране на икономиката на Тайван се организират в България, казаха още от търговския център. Целта е българските предприемачи да се запознаят с различните отрасли. По думите на експертите обаче страната ни няма достатъчно ресурси, за да изнася стоки в Тайван, тъй като пазарът е много голям. У нас тайванските продукти имат своята пазарна ниша. Предлагат се най-вече азиатски металорежещи машини, резервни авточасти, велосипеди и други.

От много години Тайван продължава да поддържа реноме на производител, а вече и на създател на редица IT продукти, които имат огромен пазарен дял. Правителството на страната се е съсредоточило върху няколко основни индустриални ниши, които развива и предлага продукцията си в световен мащаб. Тези сектори са ориентирани най-вече към иновациите.