Търсенето на злато в Китай, който през миналата година изпревари Индия като най-големия потребител на скъпоценния метал, ще нарасне с около 25% през следващите четири години, тъй като все повече хора в страната стават по-богати според доклад на Световния съвет по златото.

Потребителското търсене в Китай ще се увеличи най-малко до 1 350 метрични тона до 2017 г. Ръстът може да е ограничен през настоящата година, след като спадът в цената през 2013-а накара потребителите да купуват повече злато.

Китай е съставлявал около 28% от световното потребление на злато през миналата година, обявиха от Световния съвет по златото през февруари.

Купуването на злато се е ускорило през миналата година, след като цените паднаха с 28%, което бе най-голямото понижение от 1981 г., а страната стана най-големият купувач, измествайки от първото място Индия, където ограничения на вноса намалиха търсенето. Китайската икономика ще нарасне със 7.4% през тази година, според проучване на Bloomberg сред икономисти. И докато това се очаква да е най-малкият ръст от 1990 г., той ще е два пъти по-голям от ръста на щатската икономика например.

Цената на златото за незабавна доставка бележи ръст от 10% до 1 325.84 долара за тройунция от началото на годината до вчера. Металът поевтиня до близо тригодишно дъно от 1 180.57 долара през юни, увеличавайки спада си от рекордните 1 921.17 долара, достигнати през септември 2011 г.

В Китай има 170 града с населението над 1 милион души, а средната класа ще се увеличи с над 60% до 500 милиона в следващите шест години според Световния съвет по златото. Китайците държат около 7.5 трлн. долара в банки, докато делът на златото в спестяванията на домакинствата остава малък в размер на около 300 млрд. долара, според същия доклад.

Потребителското търсене в страната се е увеличило с 32% до 1 065.8 тона през миналата година, обявиха от организацията през февруари. Покупките на бижута на стойност близо 669 тона са съставлявали 30% от глобалното количество и ще достигнат 780 тона до 2017 г., според доклада. Годишното търсене на златни плочки и монети пък може да се доближи до 500 тона до 2017 г., или с 25% над миналогодишния рекорд.

Китай разполага с петите най-големи златни резерви в света в размер на 1 054.1 тона. Златното съставлява около 1.2% от общите й резерви, в сравнение с около 70% за САЩ и Германия, които разполагат с най-големите златни резерви в света.

Правителството на Китай вдигна забраната върху търговията със златни кюлчета и отвори борсата за злато в Шанхай през 2002 г. Huaan Asset Management Co. и Guotai Asset Management Co. пък получиха одобрение от държавата през миналата година да листнат първите в страната борсово търгувани продукти, обезпечени със злато.