Най-големият световен производител на смартфони - южнокорейската Samsung Electronics, харчи повече за производството на култовия си нов модел Galaxy S5 в сравнение с предшественика му.

За 32-гигабайтовия модел Galaxy S5, който е водоустойчив и разполага с възможности за мониторинг на сърдечната дейност, разходите за изработка са 256.52 долара, според анализи на IHS. Моделът, който излезе на пазарите от петък, се продава срещу сумата от 650 долара без договор на международните пазари.

Сумата е значително по-висока от тази в размер на 236 долара за производството на Galaxy S4, както и над 20% повече в сравнение с необходимите 207 долара за производството на iPhone 5S.

Особено силен е контрастът с разходите за производство на нискобюджетните смартфони, като например моделът ZTE U793, за чието производство са необходими едва 35 долара.

„Samsung хвърлят повече компоненти в производството на устройството. Те знаят, че пазарът на смартфони от най-висок клас е изключително конкурентен и правят всичко необходимо, за да се диференцират от останалите“, коментира Уейн Лам, главен анализатор в IHS, цитиран от CNBC.

През четвъртото тримесечие на миналата година делът на Samsung се понижи до 29.5% от продажбите на смартфони, в сравнение с 31.1% година по-рано поради слабото представяне на продажбите от най-високия сегмент, според данни на Gartner.

През първото тримесечие на годината китайските производители, като Huawei и Lenovo, повишиха пазарния си дял, благодарение на нискобюджетните си модели.

Междувременно от Samsung обявиха през изминалата седмица, че са на път да отбележат второ поредно тримесечие на понижение на печалбите си.

„Остава критично от Samsung да продължат да подхранват технологичното си лидерство, особено в сегмента от най-висок клас“, коментират в доклад от Gartner.