Двайсетина маскирани мъже са превзели сградата на кметството в град Донецк, съобщи говорител на местните власти. Мъжете не са заплашили работещите в администрацията и все още не ясно какви са исканията им.

Въоръжени лица нападнали и сградата на Гражданската защита в селището Горловка, Донецка област. По-рано привърженици на федерализацията на Украйна завзеха полицейското управление и градския съвет в Горловка и развяха знамето на т. нар. Донецка народна република.

Военните в Славянск преговарят за минаване на страната на сепаратистите, провъзгласили т. нар. Донецка народна република, съобщи ИТАР-ТАСС. Лидерът на "опълчението" в Славянск Вячеслав Пономарев заяви, че са пропуснали колона военна техника на украинските сили в града, за да преговарят дали да минат на тяхна страна или да напуснат района.

Един от сепаратистите заяви, че подобна покана е отправена към всички жители на Славянск: В резултат на преговорите по-старшите ни командири казаха, че няма да откриваме огън по мирни жители, няма да воюваме с мирни жители. Затова ги поканихме при тези условия да предадат оръжието, което са намира при тях, посочва той, цитиран от БНР.

В същото време украинските служби за сигурност разпространиха прихванат телефонен разговор между сепаратистите, от който става ясно, че заповедите им са да стрелят "на месо". Заповедта е била издадена, след като Киев обяви началото на военна операция за връщане на контрола над завзетите държавни сгради в Донецка област.

По-рано беше съобщено, че украинските военни са провели операция за връщане на контрола над летището в Краматорск, но информацията е противоречива, не става ясно дали се е стигнало до престрелка със сепаритистите, има ли пострадали.

Админстративните здания на осем града в Източна Украйна остават под контрола на сепаратистите.

В телефонен разговор с германския кнацлер Ангела Меркел за напрегнатата ситуация в Украйна руският президент Владимир Путин е заявил, че страната е "на прага на гражданска война". Външният министър Сергей Лавров подчерта, че Москва ще участва в преговорите за успокояване на напрежението:

"Ще се стремим към успокояване на ситуацията и за това киевските власти да се отнасят уважително към мнението и исканията на жителите на Югоизточна Украйна. Трябва незабавно да влязат в преговори за уталожване на напрежението. Те нагнетяват обстановката, като прибягват до употреба на сила и армията."

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обвини Русия, че "изнася тероризъм" за Украйна, като използва сили под прикритие са организират въоръжените сепаратисти, завземащи държавните учреждения в Източна Украйна.

"Руското правителство трябва веднага да отзове тези разузнавателно-диверсантни групи, да осъди терористите и да поиска освобождаване на сградите," ката Яценюк по време на среща на украинския кабинет.

Той обвини Москва, че изгражда нова Берлинска стена, която заплашва стабилността в Европа и ЕС. Яценюк подчерта, че насрочената за утре среща в Женева не трябва да е протоколна, а да доведе до стабилизиране на ситуацията в Украйна и възобновяване на диалога.