Природата наистина е велик художник. Ето десет паркове и резервати от целия свят, които са нейните шедьоври.

Науклуфт, Намибия

Невероятните пясъци на националния парк Науклуфт са най-съвършеният участък от пустиняна Намиб - снимките на ветровитите хребети дори предизвикват жажда.

Дюните на Сосусвлей се смятат за най-старите в света. Те приличат на вълните на оранжев океан.

Банф, Канада

Всичко в национален парк Банф в Канада е огромно: лисиците, мечките, лосовете, които биха могли да бъдат объркани с космати училищни автобуси.

Регионът е открит в края на 1800 г., по време на строителството на Canadian Pacific Railroad, и бързо се трансформира в природен резерват.

Със своите 6641 кв. км паркът е рай на дивата природа в привидно непроходимите Скалисти планини.

Мънго, Австралия

През последните няколко десетилетия няколко района от легендарната австралийска пустош са намерили място в туристическите списъци - Алис Спрингс, Сините планини и Улуру.

Националният парк Мънго някак си е успял да се измъкне от вниманието на пътешествениците. Тази тиха земя, покрита с глинени могили, запленява с древните си езера и невероятна фауна.

Скелетните останки доказват, че хората са обитавали района преди повече от 40 хиляди години. Днес пустинният простор на Мънго носи на посетителите си невероятно усещане.

Гранд Каньон, Аризона, САЩ

Национален парк Град Каньон е едно от местата, които трябва да се видят поне веднъж в живота. Намиращ се на легендарния Route 66, неговите безкрайни клисури и пропасти са любимо място не само за геолозите.

Историята на Земята е заключена в тези безбройни скали. Полупустинният терен е белязан от стотици тайни пещери. На 1800 метра – най-дълбокото място в каньона - праисторическият пейзаж на планетата се разкрива.

Вижте още: 10 от най-големите каньони на планетата

Кнао Сок, Тайланд

Добре дошли в Джурасик парк. Тази джунгла е част от най-старите тропически гори в света, където змии, маймуни и тигри се крият в плетеницата от мързеливи лиани.

Паркът разполага с най-голямото цвете в света - Rafflesia kerrii, която може да достигне над 80 см в диаметър. То няма корени или листа, а живее като паразит в корените на лианите.

Североизточна Гренландия

Национален парк Североизточна Гренландия доказва, че ледниците на планетата все още не са изчезнали.

Най-големият национален парк в света, с размери приблизително два пъти колкото територията на Франция, е дом на полярните мечки и моржове, които плуват между кристални айсберги.

Засега посетителите му са учени и екстремни авантюристи, но за ентусиастите се организират и екскурзии.

Игуасу Фолс, Аржентина/Бразилия

Национален парк Игуасу Фолс, за който спорят Аржентина и Бразилия, мечта за всеки фотограф.

Водопадите се намират в близост до пресичането на реките Парана и Игуасу, които са отговорни за промяната в дълбочината, причинявайки невероятния пад на речната вода.

Паркът разполага с много повече от най-често посещаваните водопади - субтропичните гори са дом на над 450 вида птици и редки пеперуди.

Вижте още: 10 от най-омагьосващите водопади

Саба, Холандски Антили

Този райски остров е само на 15 минути полет от Синт Мартен.

И точно когато си мислете, че нищо не би могло да бъде по-красиво от назъбения вулканичен пейзаж на Саба, едно пътуване под повърхността на океана ви разкрива пъстрото царство на неоновия корал, което изобилства с рифови акули, морски костенурки и други риби.

Паркът се нарежда сред най-добрите места за гмуркане в света.

Тонгариро, Нова Зеландия

Само 10 секунди в национален парк Тонгариро са ви нужни, за да разберете защо районът е избран за снимките на трилогията Властелинът на пръстените.

Трите спящи вулкана на парка, обезсмъртени във филмите, се издигат високо над хладните, бистри води на езерото Таупо. Най-старият национален парк в Нова Зеландия е царство на геоложките аномалии.

Гвоздеят на неговите забележителности са т. нар. кратери на Луната, които бълват кал и дим.

Галапагос

Списъкът с 10-те най-добри шедьовъра на природата би бил непълен без земята на Дарвин. Далечният архипелаг, доказателство за еволюционната теория, предлага 19 големи острова, образувани от вулкани.

Всеки от тях е дом на различни същества, които не се срещат никъде другаде. Заради строгите закони за опазване на околната среда в района, лодките с туристи само кръстосват морето, без да слизат на сушата.