Ли Ка Шин е смятан за най-богатия човек в Азия. Нетната стойност на неговото богатство се оценява на около 30 млрд. долара, натрупани основно от инвестиране в недвижими имоти. Ли започна да инвестира в недвижими имоти в континенталната част на Китай в далечните 90 години, далеч преди такива инвестиции да придобият масов характер.

Но сега Ли разпродава всички свои китайски активи. През изминалата година, инвеститорът продаде свои активи в Китай на стойност милиарди долари. Между другото, последната сделка е била затворена само преди няколко дни. Тя възлиза на 928 милиона долара. При нея Ли продаде търговския център Pacific Place в Пекин, съобщава BOAT International.

По този начин на г-л Ли не му остава нито една сериозна инвестиция в континенталната част на Китай.

Не е тайна, че този човек не е лекомислен бизнесмен и възниква въпросът, какво видя г-н Ли, което другите не виждат, или какво го е принудило да се отърве от всичките си китайски активи?

Кредитна криза

След няколко години на безпрецедентни фискални стимули, икономиката на Китай преживява период на забавяне. Властите, междувременно, се опитват да регулират банковия сектор, намалявайки обема на кредитирането, за да се избегне ръстът на "лошите" активи.

Кредитният бум в Китай през последните години допринесе за развитието на банковия сектор в сянка. Според прогнозите на банката JP Morgan, неговите обеми достигат 84% от БВП. А общата сума на заемите, отпуснати от банките към частния сектор, според оценки на МВФ, е 280% от БВП - ръст от над 100% само за няколко години.

Исторически погледнато, такъв темп на растеж на кредитирането винаги приключва със сериозна криза. Ето защо китайските лидери правят всичко възможно, за да се стигне до сценарий с така нареченото "меко кацане".

Въпреки това, много експерти смятат, че има два сценария. Ако политиката на властите се окаже успешна, светът ще стане свидетел само на спадащи фондовите пазари, срив на цените на недвижимите имоти и стоките в Китай. Ако усилията са напразни, тогава последствията ще бъдат много по-значими за целия свят, не само за бизнесмени като г-н Ли, и далеч по-сериозни за финансовите пазари от политиката на г-жа Джанет Йелън

Консервативните инвеститори, като например, г-н Ли, изтеглят парите си в брой, и следователно смятат, че този отрицателен процес вече тече. Това е типичен феномен на кризата, когато се предоставят добри възможности за всеки, който разполага с голям резерв от пари в брой и няма дългове. Такъв инвеститор може да купи активи, обявени за продажба на по-атрактивна цена, отколкото преди няколко месеца.

Нищо чудно, че думата "криза" на китайски означава и "опасност", и "възможност".

Така че, най-богатият човек в Азия очевидно смята, че е по-добре да продаде всичко до острата фаза на кризата. Впоследствие, той може да си купи обратно обезценените активи.