Основателят на IKEA Ингвар Кампрад днес вече е на 88 години, а веригата магазини за домашно обзавеждане се оценява на 53 млрд. долара.

Нека обаче проследим началото на веригата от 1943 година до днес.

Ингвар Кампрад е роден през 1926 година. Предприемаческият му дух си проличава още на 5 годишна възраст, когато продава кибрит, изпратен от леля му от Стокхолм. Следва бизнес с картички, семена и писалки, които той поръчва от Париж.

Едва на 17 годишна възраст той основава IKEA, като в началото в него са се продавали евтини стоки - рамки за снимки, портфейли и др.

Разширяването на портфолиото в магазините с мебели започва 5 години след откриването. Първоначално мебелите били произвеждани в Швеция, но по-късно местните производители бойкотират веригата, с което тя се ориентира към чужбина.

Вижте още: Невероятни факти за IKEA

Първият магазин на IKEA извън Швеция е открит през 1963 г. в Норвегия. В САЩ се навлиза едва през 1985 г. с магазин във Филаделфия, докато първата IKEA в Китай отваря врати през 1998 г.

Днес из света оперират над 350 магазина в 26 страни, като продажбите за 2013 г. достигнаха 40 млрд. долара. Това обаче не е нищо, тъй като целта до 2020 г. са продажби за над 70 млрд. долара.

Инвеститорите из цял свят биха желали да притежават акции на компанията, която остава частна собственост, но вече е в ръцете на децата на Ингвар Кампрад.

Миналата година Ингват се завръща в Швеция, след като от 1970 година живее в Швейцария, главно заради високите данъци в родината си. Въпреки, че е на 88 години, той все още е влюбен в кюфтенцата на IKEA.

Вижте още: Десет цитата от най-големия скъперник в света