С наближаването на лятото специалистите стават все по-притеснени за ръста на щатските пазари - предвид на продължителността на „бичия пазар“ без съществена корекция.

„В момента сме в период, когато пазарите обикновено скачат, но индексите се повишиха толкова през изминалата година, че са в нещо като почивка“, според Ричард Харис, изпълнителен директор на Port Shelter Investment Management, цитиран от CNBC.

„Пазарът е изключително чувствителен на лоши новини. И докато той не е напълно уверен в себе си, можем да станем свидетели на рязка корекция“, допълва още специалистът.

Индексът S&P е около 1% над нивото си от началото на годината и на толкова от най-високата в историята си стойност, постигната в началото на април.

Харис очаква евентуална корекция в рамките на около 8% в следващите четири до шест седмици. Това понижение обаче може да е добра възможност за покупки. Той също така прогнозира възстановяванете от спада да продължи около 10 седмици.

Харис не е единственият, който прогнозира корекция за пазара. Подобна прогноза изказа и Ханс Готи от Banque Internationale a Luxembourg. Той припомня, че все по-малко компании участват в ръста на индексите, което сочи промяна в пазарните нагласи.

Според Готи не е необходима конкретна причина за началото на корекция, давайки като пример случилото се при акциите на социалните мрежи.

Много от щатските технологични компании навлязоха в „мечи пазар“, понижавайки се с повече от 20% заради силните разпродажби от страна на инвеститорите.

„Пазарните оценки вече не са ниски и не е имало корекция от 10% от 2011 година“, припомня Готи. Според него е възможно да видим корекция между 10 и 20%.

Все повече фондове се насочват към акции на компании, смятани за „защитни“ и свързани с по-малък риск.