Икономическата криза оказа разрушителен ефект върху търговските центрове по целия свят. Вижте девет красиви викториански базари и модерни молове, които се сринаха почти веднага, след като бяха отворени.

Dayton Arcade, Дейтън, САЩ

Това са пет свързани помежду си сгради, които са построени през 1902 г. Те се намират в сърцето на градчето Дейтън и са свързани със стъклен купол.

Първоначално основните пространства са превърнати в пазар за храни, а на по-горните етажи са разположени офиси и жилища. През първите четири десетилетия на 20 век този търговски център е една от атракциите в града.

През май 1980 г., след като получава нов облик и име - Square Arcade, центърът предлага бутикови магазини, ресторанти и дори музей, посветен на Coca-Cola. Финансовият успех обаче постепенно се изплъзва и Square Arcade е затворен през 1990 г.

Royal Arcade, Нюкасъл, Великобритания

Royal Arcade в Нюкасъл е една от покритите търговски улици на града. През 1830 г. тя е пълна с офиси, банки, парна баня и поща.

Тя е разрушена през 1963 г. , като на нейно място е построена Swan House (на снимката долу).

Камъните от Royal Arcade са номерирани и съхранени с цел възраждането й, но цифрите са изписани с тебешир и загубени завинаги след първия дъжд.

Вижте още: Осем изоставени мегасгради

North Street Arcade, Белфаст, Северна Ирландия

North Street Arcade е друга вече несъществуваща покрита търговска улица. Построена през 1936 г. в Белфаст, тя е почти напълно разрушен по време на палеж през 2004 г.

Плановете са да бъде съборена, за да направи място за нов търговски център, но по въпроса все още няма решение.

Smithfield Market, Лондон, Великобритания

Това безспорно е един от най-популярните пазари за месо на планетата. Но дори и най-известните обаче не са застраховани от закриване.

На този пазар месо се е търгувало повече от 800 години, но това не пречи тържището да бъде затворено. Идеята е сградата да бъде съборена, но това е отложено, след като се решава, че Smithfield добавя към уникалния характер на района.

New South China Mall, Донгуан, Китай

Не всички изоставени търговски центрове обаче са исторически сгради с минало. New South China Mall в Донгуан, Китай е открит през 2005 г. и е 99% празен и до днес.

Смятан за най-големия мол в света призрачната пустота на New South China Mall се разглежда като класически симптом на китайския балон на недвижимите имоти.

Вижте още: Най-големият мол в света продължава да стои празен

Randall Park Mall, Охайо

Въпреки продължаващите икономически проблеми, разяждащи Америка и други страни, „мъртвите молове“ не са непременно резултат от рецесията. Randall Park Mall в Охайо, например, е просто изоставен.

Други мъртви молове включват това ултрамодерно крило на Shanghai Summit Shopping City (на снимката горе) в 58-етажния небостъргач Cloud Nine.

Westmount Mall в Лондон (вляво на снимката), изглежда е замлъкнал заради жестоката конкуренция от страна на големите търговски центрове. За изоставеното крило на търговския център El Con в Тусон, Аризона (вдясно на снимката) шеговито казват, че е спечелило участта си с розовата боя.