Австралийският долар поевтиня спрямо повечето основни валути, след като днес стана ясно, че потребителските цени са нараснали с по-малко отколкото икономистите прогнозират.

Китайският юан падна до най-ниското си ниво от 16 месеца, докато австралийският долар поевтиня до двуседмично дъно, след като данни показаха, че производството се е свило за четвърти пореден месец във втората най-голяма икономика. Доларът беше близо до двегодишен връх спрямо йената преди очакваните данни за производството и продажбите на нови жилища в САЩ, които могат да увеличат признаците, че състоянието на икономиката се подобрява. Централните банки на САЩ и Япония ще имат срещи за паричната си политика през следващата седмица.

Австралийският долар поевтиня с 0.8% до 92.88 щатски цента в сравнение с вчера, след като докосна 92.77, което бе най-слабото му ниво от 8 април насам. Австралийската валута падна с 0.9% до 95.24 йени. Китайският юан изгуби 0.1% спрямо долара до 6.2426, след като преди това докосна нивото от 6.2465, което бе най-слабото от декември 2012 г.

Щатският долар остана почти без промяна спрямо йената на ниво от 102.55 в сравнени с вчера, когато докосна 102.73, което бе най-високото ниво от 8 април насам. Доларът се разменяше на ниво от 1.3818 спрямо еврото в сравнение с 1.3805 вчера. Еврото се търгуваше срещу 141.70 йени в сравнение със 141.66 вчера, след като бе поскъпнало с 0.6% в предходните шест сесии.

Инфлацията в Австралия е била 2.6% през първото тримесечие, или по-малко от осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg, които очакваха 2.9% инфлация.

От HSBC Holdings Plc и Markit Economics обявиха, че техният индекс на производството за Китай се е повишил до 48.3 пункта през този месец в сравнение с 48 пункта през март, което бе най-ниското му ниво от юли насам. Стойност под 50 пункта е индикатор за свиване. Китай пък е най-големият търговски партньор на Австралия.

Икономисти, участвали в отделно проучване, прогнозират, че данните на Министерството на търговията днес ще покажат, че продажбите на нови жилища са се увеличили с 2.3%до 450 000 на годишна основа през март в сравнение с предходни месец, когато отбелязаха понижение от 3.3%. Предварителната стойност на индекса на производството в САЩ на Markit Economics вероятно ще покаже ръст до 56 пункта през април в сравнение с 55.5 пункта през март, според проучване на Bloomberg.

Индексът на икономическите изненади на Citigroup Inc. за САЩ, който показва дали излизащите данни са по-добри или по-лоши от очакваните, нарасна до минус 22.90 вчера, което е най-високото му ниво от 4 март и се оттласна от 20-месечното дъно от 45.9 пункта, достигнато на 7 април.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 011.31 в сравнение с вчера.