Йената се търгуваше близо до най-високото си ниво спрямо долара от седмица насам, след като ескалация на напрежението между Русия и Украйна породи търсенето на безопасни активи.

Японската валута поскъпна с най-много от две седмици вчера, след като главният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че времето на Русия да се съобрази със постигнатото споразумение за намаляване на напрежението с Украйна изтича.

Доларът е на път да запише петдневно понижение спрямо еврото преди срещата на Федералния резерв през следващата седмица. Днес данни показаха, че цените в Токио с скочили с най-много от повече от две десетилетия, преди срещата на Централната банка на Япония през следващата седмица. Волатилността при търговията с валути пък е паднала до най-ниското си ниво от 2007 г.

Йената остана почти без промяна на ниво от 102.34 йени за долар в сравнение със 102.32 вчера, когато поскъпна с 0.2% и докосна нивото от 102.09, което бе най-високото от 17 април насам. Йената бележи повишение от 0.1% за седмицата.

Японската валута се разменяше на ниво от 141.56 спрямо еврото в сравнение със 141.51 вчера и е на път да запише понижение от 0.1% за седмицата. Доларът бе на ниво от 1.3833 спрямо еврото в сравнение с 1.3831 вчера и също върви към седмичен спад от 0.1%.

Индексът на волатилността на JPMorgan Chase & Co при валутите на страните от Г-7 падна до 6.27%, наближавайки рекордно ниските 5.73%, достигнати през юни 2007 г. Индексът бе на ниво от 8.56% в началото на годината.

Пазарите в Австралия и Нова Зеландия са затворени днес заради празник.

На фона на ескалиращата криза в Украйна йената е поскъпнала с 2.4% от началото на годината спрямо кошница от девет други основни валути, според Bloomberg. Доларът пък е поевтинял с 0.8%, докато еврото бележи понижение от 0.1%.

Цените в Токио, с изключение на тези на хранителните продукти, са нараснали с 2.7% на годишна база през април, което е най-голямото увеличение от април 1992 г. насам. Инфлацията е била 1% през март. Предварителните очаквания на икономистите бяха за повишение на цените от 2.8%.

Данните показаха какви са последствията от увеличението на данъка върху продажбите от 1 април от 5 на 8%, което бе първото от 1997 г. насам.

Потребителското доверие в САЩ е нараснало през този месец до най-високото си ниво от юли насам, според прогнозите на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg. Окончателната стойност на индекса на Thomson Reuters и Университета на Мичиган ще излезе днес. Индексът вероятно е нараснал до 83, в сравнение с 80 през миналия месец. През юли индексът бе на шестгодишен връх от 85.1 през юли.

Според прогнозите очакваните следващата седмица данни за неселскостопанската заетост ще покажат, че работодателите в САЩ са създавали работни места през април с най-бързи темпове от пет месеца. Новите работни места са се увеличили до 210 000, в сравнение със 192 000 през март, според проучване на Bloomberg сред икономисти.