В последните години на телекомуникационния пазар у нас се случиха няколко и все важни промени. И трите мобилни оператора смениха собствеността си, като горещата новина от вчера не е изненада за никого – мексиканецът Карлос Слим е на път да стане собственик на Мтел.

Част от телекомуникационната империя на най-богатия мъж на планетата

Държавната австрийска холдингова компания ÖIAG одобри споразумение, според което Карлос Слим ще придобие контрол над Telekom Austria. Притежаваната от Слим América Móvil има дял от 27% в телекома, а ÖIAG притежава 28%.

Според австрийското законодателство сега те трябва да отправят оферта за останалите акции.

Дъщерната компания на América Móvil - Carso Telecom, ще предложи 7.15 евро за акция, което е със 7.5% над цената на затваряне на акциите в сряда (23 април) – 6.65 евро. Това ще струва на мексиканската компания 1.4 млрд. евро.

С тази сделка Карлос Слим ще стане и собственик на Мтел, тъй като българският оператор е под контрола на Telekom Austria.

Карлос Завоевателят

77-годишният инженер Карлос Слим, който през последните четири години заема първото място в класацията на списание Forbes за най-богатите хора на планетата, беше изпреварен от Бил Гейтс.

Състоянието му се изчислява на 62.8 млрд. долара. Неговият мобилен оператор - America Movil, днес има 246 милиона клиенти в Латинска Америка.

Telekom Austria, листвана на Виенската фондова борса от ноември 2000 г., е водещ доставчик на комуникации в Централна и Източна Европа с около 23 милиона клиенти по целия свят. Групата в момента работи в осем страни : Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия, Македония , България,, Беларус, и Лихтенщайн.

Общият пазар на осемте държави, обхваща около 41 млн. жители. Групата има около 16 000 служители, като към 31 декември 2013 г. общите приходи на групата са около 4.2 млрд. евро.

Българският мобилен оператор Мобилтел отбеляза нетна печалба през 2013 г. в размер на 55.6 млн. евро, което е с 23.5% повече спрямо предходната година.

Приходите на мобилния оператор през миналата година са достигнали 399.4 млн. евро, което е с 14.8% по-малко в сравнение със същия период на 2012 г.

Заради новата методология за броене на SIM-картите Мтел отчита общо намаление на клиентите на мобилни услуги с 1.026 милиона до 4.2 милиона. Пазарният дял през 2013 г. отбелязва спад от 42.1% до 39%, като компанията остава пазарен лидер.

Когато Telenor поиска Глобул

На 1 август 2013 г. окончателно приключи сделката по продажбата на Глобул и Германос телеком България. Гръцката OTE предаде българския мобилен оператор в ръцете на норвежката Telenor.

Компанията беше придобита за 717 милиона евро, срещу които норвежците получиха над 4 млн. клиенти у нас.

В края на 2013 г. Глобул има 2.7 млн. клиенти. Приходите на мобилния оператор възлизат на 661.9 милиона евро, което е спад от 9.4% спрямо предходната година.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации е 224.8 млн. евро спрямо 264.8 млн. евро за 2012 г., което представлява спад от 15.1%.

Сделката за Виваком

През 2012 г. българската Корпоративна търговска банка и руската ВТБ Капитал купиха Виваком. Компанията, която неведнъж беше център на скандали и продажби, беше придобита за 130 млн. евро, като купувачите получиха и задълженияята на БТК от 588 млн. евро.

Общите приходи на Виваком за 2013 г. са 811.9 млн. лв., което е спад от 5% в сравнение с 2012 г. За първи път в историята на компанията приходите от мобилни услуги надвишават тези от фиксирани.

Пети GSM-оператор?

Пускането на 4G LTE мрежа от Макс телеком ще означава навлизане на четвърти мобилен оператор в България. От компанията планират това да стане до средата на 2014 г.

Макс телеком, който няма GSM мрежа, възнамерява да използва инфраструктурата за стандартна мобилна гласова услуга на някой от останалите GSM оператори, като преговори се водят и с трите.

Макс телеком взе лиценз за изграждане на LTE мрежа през 2011 г. Тя е в честотния спектър 1800 MHz.

Булсатком получи разрешително за четвърти мобилен оператор и ще започне да предоставя услуги на крайни клиенти преди края на тази година.

Така реално на пазара у нас ще се конкурират пет телекома.