Транспортен хаос се очаква в Лондон заради стачка на служителите на метрото в понеделник и вторник. Причината са съкращения на персонала. Метрото ползват всеки ден около три милиона души, припомня bTV.

За днес са предвидени 11-часови преговори между градската транспортна администрация „Транспорт за Лондон” и съответния транспортен синдикат в опит да се предотврати спирането на влаковете в 20:00 часа местно време. Спорът с работодателите е заради намеренията им да съкратят работни места и да закриват гишета за продажба на билети.

През февруари подобна стачка на практика извади от действие лондонския метрополитен. Тогава милиони пътници се сблъскаха със затруднения при придвижването си заради десетки затворени метростанции, големи нарушения на разписанието по осем от единайсетте линии и гигантски задръствания в британската столица.

Кметът на Лондон, консерваторът Борис Джонсън, който поде мащабен план за модернизиране на метрото, включващ тотална автоматизация на гишетата за продажби на билети и карти, остро разкритикува тогавашното спиране на работа.

В интервю за радио Би Би Си Лондон за предизборното си обещание да не затваря гишетата тогава той отговори: „Това беше преди шест години, когато iPhone-ът още не беше измислен. Оттогава технологиите много са се развили и все по-малко хора още използват гишетата за билети. Нещата напредват, за Бога".

Според него затварянето на гишетата ще позволи да се пестят по 50 милиона лири годишно.

Следващата заплаха от стачка бе отразена, тъй като започнаха преговори, които обаче се провалиха в началото на април.

Директорът на метрото Майк Браун заяви пред Би Би Си, че засега не е оптимистично настроен, тъй като преговарящите от синдиката не са реагирали на променените предложения на ръководството.

Той посочи, че вече не иска да затваря всички гишета на всички станции и да отвори големи информационни центрове в няколко големи станции като „Юстън”, „Ватерло” или „Виктория”.

Синдикатът на работещите в транспорта е свикал за 5 май тридневна стачка в метрото.