Ръстът на британската икономика се е ускорил през първото тримесечие на годината, до голяма степен подпомогнат от позитивното представяне на пазара на имотите в страната.

БВП на страната е нараснал с 0.8% през първото тримесечие спрямо предходното на миналата година. За сравнение през четвъртото тримесечие на 2013 г. британската икономика се повиши с 0.7%.

Резултатът обаче се оказа леко под средните очаквания на анализаторите за повишение от 0.9% и отново постави на дневен ред въпроса относно това кога лихвите в страната ще започнат да се повишават.

На годишна база икономиката на Великобритания е нараснала с 3.1% през първото тримесечие, посочиха още изнесените данни. Това бе най-голямото нарастване от началото на 2008 година.

Британският паунд реагира негативно на данните и се понижи за тест на психологическото ниво от 1.6800, след като по-рано през деня се търгуваше при нива от 1.6840.

Пазарните участници очакват централната банка на страната да повиши лихвите до края на годината.

„С добрите данни за бизнес доверието и заетостта продъжаваме да очакваме добри перспективи за ръст пред британската икономика“, коментира Джеймс Найтли, икономист в ING Bank NV, цитиран от Bloomberg.

“Рисковете за повишение на лихвите преди второто тримесечие на следващата година са относително малки“, допълва още специалистът.

Ръстът в сектора на услугите, които заемат най-голям дял от икономиката на Великобритания, е възлязал в размер на 0.9% през първото тримесечие.

Нивото на безработица в страната вече е под 7%, което бе цел от централната банка за повишение на лихвите.