Наскорошните слаби данни от Китай „значително повишават риска от световна дефлация“, според известния със своите свръхмечи изказвания стратег от Societe Generale Албърт Едуардс. Според анализатора инвеститорите пренебрегват тревожните знаци.

Данните за китайската икономика през първото тримесечие са „недооценени“ от инвеститорите според Едуардс, като те носят тревожни признаци за понижение в цените и дефлация.

Китайската икономика е нараснала със 7.4% през първото тримесечие на годишна база, което е забавяне спрямо ръста от 7.7% преди година.

„Важността на данните от Китай трябва да се търси не в новината за забавяне на ръста на икономиката, а в частта за забавяне на инфлацията към дефлация“, коментира Едуардс, цитиран от финансовото издание CNBC.

Сериозно се пренебрегва и опасността от дефлация в еврозоната, където инфлацията се е понижила до 52-месечен минимум от 0.5% през март. За сравнение инфлацията в Китай е била при ниво от 2.1% през изминалия месец.

Основната заплаха на дефлацията е, че тя може да накара хората да отложат потреблението си в очакване на по-ниски цени, което пък сериозно би забавило и възпрепятствало възстановяването на световната икономика. Това може да доведе до забавяне на ръста и дори рецесия.

Подобно явление бе наблюдавано в Япония и доведе до „загубено десетилетие“ през периода между 1991 и 2000 година.

Ако Китай изпадне в дефлация, ефектът от това ще се усети в целия свят, включително и в САЩ, коментира Едуардс.

Поевтиняване на китайската валута спрямо долара например, би направила китайските продукти по-евтини за внос в САЩ и американските потребители ще трябва да намалят цените си за да останат конкурентни.

Не всички се опасяват от дефлация. Някои щатски анализатори дори се опасяват, че повишението в заплатите в САЩ може да инициира сериозно повишение на инфлацията в страната, което да принуди Фед да прибегне до по-ранно повишение на лихвите.