Потребителските цени в САЩ са нараснали с повече от очакваното през март, след като храната и наемите са станали по-скъпи, което до известна степен намалява опасенията на Федералния резерв, че инфлацията в страната е прекалено ниска.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0.2% след ръст от 0.1% в предходния месец, показаха данни на Министерството на труда днес. Осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg, бе за 0.1% ръст. В последните 12 месеца потребителските цени в САЩ са се повишили с 1.5%.

Нарастващото търсене на имоти под наем и по-високите цени на месото са допринесли за повишаването на инфлацията. Увеличението отдалечава, макар и с малко, най-голямата икономика в света от риска от дефлация или от продължителен спад на цените, който се отразява неблагоприятно на хората със заеми и на корпоративните печалби.

Основната инфлация, която не включва волатилните цени на храните и горивата, също е била 0.2% през март, след като бе на ниво от 0.1% в предходния месец.

Ръстът на потребителските цени за последните 12 месеца през март идва след повишение от 1.1% през февруари, което бе най-малкото от октомври насам.

Основната инфлация е 1.7% от март 2013 г. насам след повишение на цените от 1.6% за предходния 12-месечен период до февруари.

Енергийните цени са се понижили с 0.1% през март в сравнение с месец по-рано, докато цените на храните бележат ръст от 0.4%, отразявайки най-голямото поскъпване на свинското месо от август 2012 г.

Около две трети от повишението при основните цени се дължи на нарастващите цени на наемите, тъй като все повече американци се отказват от собствеността на жилище.