До момента няма основание да се прогнозира спиране на газовите доставки за България, смята премиерът Пламен Орешарски, предаде БНР. Той потвърди, че позицията на България остава непроменена с призив да се използва дипломацията.

Въпреки, че има различни коментари за рискове по преноса на газ, към настоящия момент нямаме основание да прогнозираме спиране на доставките, но рискът остава в такава ситуация.

По думите на премиера, няма партиен натиск върху ДКЕВР, но темата с отнемането на лицензиите на ЕРП-тата не е приключила:

Ако те не се съобразят с българските закони, вероятно ДКЕВР ще отнеме лицензиите. Моите инструкции са били, винаги да се спазва законът.

За момента актуализация на бюджета не е необходима, посочи Орешарски:

По принцип всичко е възможно, но за първите три месеца няма достатъчно данни да твърдим, че ще има актуализация. Има достатъчно време до края на годината, така че да се стабилизира окончателно приходната част на бюджета. Има достатъчно резерви също и в разходната част. На този етап да говорим за актуализация е прекалено, прекалено рано.

Премиерът коментира и коя може да бъде причината да подаде оставка след изборите.

Неколкократно съм казал, че ще си подам оставката тогава, когато е очевидно, че не мога да се справя с моите ангажименти. На този етап мога. Всички избори са важни в условия на демокрация и всеки избор сам по себе си предопределя следващи мандати, независимо дали е на местна власт, централна или на наши представителства в европейския парламент. В този аспект и тези избори са изключително важни, нека да видим общественото доверие на 26-и и ще коментираме след това.