Жалба спря временно процедурата за избор на изпълнители, които да строят част от третия лъч на метрото. Поръчката беше обявена в края на март. Тя е за централния подземен участък от третия лъч, който е с дължина 7 км и има 7 метростанции.

Те са по трасето: бул. "Вл. Вазов", ул. "Проф. Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", Орлов мост, бул. "В. Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Прага", ул. "Г. Софийски", ВМА, кръстовището на булевардите "България" и "Гешов", ул. "Кюстендил" и ул. "Житница".

Изграждането на участъка ще се финансира от новата оперативна програма "Транспорт" и по план строителството трябва да започне в края на годината.

Жалбата пред КЗК, която замрази процедурата, е подадена от фирма "Викс Груп" ЕООД, съобщи вестник "24 часа".

"Оспорва се методът за строителство на тунелите. Според жалбоподателите тунелите трябва да се изграждат по нов австрийски метод. Условията обаче не са подходящи за такъв способ и вчера сме изпратили аргументите си пред КЗК", обясни шефът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев.

Той уточни, че няма никаква опасност за проекта или за загуба на евросредства, тъй като те още не са преведени. Очаквало се това да стане наесен. Процедурата била обявена по-рано, за да може да има достатъчно време за произнасяне на съответните органи, ако има жалби.

На 65% пък вече е изпълнен участъкът до летището, а на 55% - трасето до Бизнес парка. Те трябва да са готови през април догодина. През юни ще започне и продължението с една станция на втората линия на метрото до ул. "Сребърна".

11 съседни на София общини пък поискаха вчера достъп до метрото. Те настояха за изграждане на паркинги в "Люлин" и "Младост", за да може гражданите им да се прекачват на влакчетата.