Apple е все по-близо до най-голямото придобиване в историята си с планираното закупуване за 3.2 млрд. долара на Beats Electronics, информира CNBC.

Основана от музикалния продуцент Джими Айвийн и хип-хоп звездата Доктор Дре компанията произвежда музикални слушалки и предлага стрийминг на музика.

Сделката може да бъде обявена още следващата седмица според хора запознати с преговорите, които обаче предупреждават, че някои подробности все още не са уточнени и сделката може да се провали.

Сделка от подобен мащаб би отбелязала нов курс в управлението на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук. Под управлението на покойния Стив Джобс Apple не участваше в подобни придобивания.

Apple ще придобие услугата за стриминг на музика на Beats, която бе пусната през миналата година, както и бизнеса с аудио оборудване на компанията, който включва нейната марка слушалки. След евентуалното придобиване ръководството на Beats ще се отчита през Тим Кук.

И докато Beats има водеща позиция на пазара на луксозни слушалки, истинската й стойност за Apple е в това технологичната компания да съживи "готиния" си имидж във време, когато популярността на iTunes намалява, а рекламните кампании на Samsung нападат сериозно марката iPhone.

Apple обаче ще плати сериозна сума за това. Beats прие инвестиция в размер на 500 млн. долара от Carlyle през септември 2013 г., която оцени компанията на над 1 млрд. долара.

Миналия месец Тим Кук обяви, че Apple "се оглежда" за още придобивания, след като закупи 24 компании в последните 18 месеца.

Сделката за Beats идва след поредицата от скъпи придобивания в Силициевата долина, след като Google придоби Nest Labs за 3.2 млрд. долара, а Facebook купи WhatsApp за 19 млрд. долара.

Една от причините за сделката за Beats може би е промяната в начина на потребление на музика. Подобни услуги с абонамент отчитат най-голям растеж в музикалната индустрия като приходите нарастват с 50% до 1.1 млрд. долара през 2013 г.

В същото време свалянията на песни намаляват с 2% до 3.93 млрд. долар,а което е първият годишен спад откакто Apple пусна своя онлайн магазин iTunes през 2003 г.

Apple също се занимава със стрийминг на музика, но никога не е пускала услуга предлагаща неограничен абонамент, за да се конкурира с бързо разрастващите се конкуренти на iTunes като Spotify.

През 2009 г. Apple придоби услугата за стрийминг на музика Lala, а миналата година пусна iTunes Radio, което до известна степен се конкурира с Beats, както и с по-установени играчи на пазара като Pandora.

Ако сделката се осъществи, Доктор Дре може да стане първият рапър милиардер.

Андре Янг, по известен с псевдонима си Доктор Дре, е на четвърто място в класацията на Forbes на най-богатите хип-хоп изпълнители на 2014 г. с лично състояние оценявано на 550 млн. долара. Ако Apple обаче купи съоснованата от него компания, това може да го изстреля на първата позиция, изпреварвайки Шон Коумс, известен като Пъф Деди, който рапзолага със 700 млн. долара.

Засега няма публична информация за това какъв дял притежава Янг в Beats, но според Wall Street Journal, рапърът и музикалният продуцент Джими Айнвийн са мажоритарни акционери.

Според класацията на Forbes на Янг са му необходими още 450 млн. долара, за да стане първия милиардер в хип-хопа. Това се равнява на 15-процентен дял в компанията оценявана на 3 млрд. долара като Beats Electronics. Вероятността делът на Янг да е по-голям е доста голяма.