Индексът на сините чипове SOFIX е във фаза на консолидация, стартирала на 3 април. От тогава до момента показателят се търгува в относително тесни граници, като се върти около психологическата граница от 600 пункта и периодично се понижава леко под нея.

Индексът изглежда консолидира преди ново повишение, като този сценарий ще е в сила, докато се търгува над дъното от 20 март при ниво от 584.19 пункта.

Първият притеснителен сигнал би дошъл и при понижение на SOFIX под 50-дневната му пълзяща средна величина, която на този етап е при ниво от 593.95 пункта.

Докато нивото от 584.19 пункта е в сила, е валиден сценарият за повишение на показателя. Засилване на възходящия тренд обаче би станал реалност само при преодоляване на горната граница на диапазона, в който се търгува в момента показателят, или върха от 3 април при ниво от 622.85 пункта.

Подобен пробив най-вероятно би отворил пътя на индекса към следващата психологическа граница от 700 пункта.

Убеденост в положителния средносрочен тренд на индекса ни дава фактът, че 50-дневната пълзяща средна величина трайно се е настанила над 200-дневната (при ниво от 522 пункта в момента) и е доста далеч от нея на този етап.

Дори и при пробив на подкрепата от 584 пункта, най-вероятно ще става въпрос за по-дълбока корекция в рамките на до 20% (като не бива да ставаме свидетели на понижение на 50-дневната SMA под 200-дневната SMA), което не се е случвало от началото на възходящия тренд през май 2012 година.

Друга добра новина за инвеститорите е, че търгуваните обемите постепенно започват да се повишават. Среднодневният обем за последния месец е при ниво от 757 хил. лева, на фона на 490 хил. лева преди месец.

За сравнение през последните три месеца среднодневният търгуван обем е при ниво от 923 хил. лева. Това може да е признак, че скоро можем да станем свидители на излизане от консолидационния режим.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции и други ценни книжа.