В столицата вече е първият електробус, който се пуска по линиите на градския транспорт в и ще се движи по тролейбусна линия 11. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

Фандъкова поясни, че електробусът ще се движи пилотно, за да могат да се преценят разходите и ползите от него. Това е пилотен проект и общината дава възможност на производителите да тестват електробуса, обясни тя и допълни, че очаква гражданите да се движат по-комфортно, а замърсяването на околната среда да се намали. Според нея, замърсяването на въздуха е един от основните проблеми на София и една от основната причина е транспортът.

Столичният кмет определи днешното представяне на електробуса като изключително знаково и важно събитие за София. Основен приоритет в нашата политика по отношение на градския транспорт, а и не само е опазването на околната среда, каза Фандъкова.

Столичната община в последната година е инвестирала близо 200 000 000 евро по различни проекти в закупуването на нови екологично чисти транспортни средства. 20 нови трамваи са вече в София и се движат по линия номер 1, а 10 нови метро влака отдавана се движат по линията на метрото. До края на годината се очакват, пък общо 50 нови тролейбуси, а в края на юли се очакват първите 5 нови автобуси от общо 126, които са финансирани от ОП "Околна среда". Кметицата определи придобивките като сериозни за столичния градски транспорт. До момента пък има 65 регистрирани електромобила на територията на столицата. Собствениците им могат да ги паркират безплатно на синя и зелена зона, а държавата ги е освободила от данък за автомобили.

Саусан Хасон, първи секретар в посолството на Израел в България, която също присъстваше на представянето на новата придобивка за градския транспорт на София, заяви, че отношенията между Израел и България на политическо и стопанско ниво се подобряват с всеки изминал ден. Това дава тласък за стартирането и реализирането на все повече нови проекти, уточни тя. Хасон определи учредяването на пилотния проект за електробус като изключително важен, който ще донесе израелска технология за подобряване на околната среда в столицата.

София е първият град, в който проекта се представя. Електробусът от ново поколение не използва батерии, а е захранван с ултракондензатори. Електробусът разполага с безплатен wi-fi интернет, климатична система и отговаря на нуждите на хората с увреждания. Той може да изминава до 20 км с едно зареждане. Превозното средство е резултат от сътрудничеството между израелско-българската компания "Чериът моторс" АД.