Целият град Обреновац близо до Белград ще бъде евакуиран заради тежките наводнения, а в цяла Сърбия са евакуирани над 6000 души. В Босна и Херцеговина свлачища затрупаха къщи, Хърватия също ще бори с последиците от проливните дъждове.

Обреновац в момента е най-застрашената община в Сърбия, която пострада тежко от наводненията, причинени от проливните дъждове тази седмица. До момента от града са евакуирани 2500 души, но хиляди други са застрашени. 90% от града е потънал във вода, която на някои места достига до пет метра височина и се повишава. Има опасения, че река Колубара може да разруши мост, водещ към Белград, и това наложи ускоряване на усилията по евакуиране на населението. Някои райони могат да бъдат достигнати само с военни хеликоптери.

В Босна и Херцеговина ситуацията се усложнява заради над 200 свлачища, които затрупали къщи, има и пострадали хора. Наводненията взеха и жертви. Един мъж е загинал при срутване на част от къщата му, в която нахлули придошлите води в Дворови, област Биелина. Тежко болен човек е починал в град Маглай, след като спасителите не успели да стигнат до града, който е напълно под вода и е достъпен само с лодки.

Вчера в Босна и Сърбия беше обявено извънредно положение заради проливните дъждове, каквито не са връхлитали страната в последните 120 години. Хеликоптери на армията и на полицията възобновиха тази сутрин евакуацията на населението в Маглай и Добой, които са най-силно засегнати от наводненията. Съседна Хърватия също изпрати два хеликоптера в района.

Лишени от ток и питейна вода, хиляди жители на Маглай и Добой са блокирани в жилищните сгради. В Баня Лука река Върбас излезе от коритото си тази нощ и наводни редица квартали, в които Гражданска защита евакуираше населението. В цялата страна има свлачища.

В Сърбия 150 000 домакинства са без ток, наводненията взеха пет жертви вчера. Един човек е в неизвестност в западния град Обреновац, който пострада особено тежко.

В сръбската термоцентрала "Колубара" недалеч от Лазаревац избухна експлозия. След взрива в централата е имало и пожар, съобщи държавната агенция Танюг. По първоначална информация при инцидента няма пострадали.

Сръбският министър на извънредните ситуации Велимир Илич заяви, че на земеделието в страната ще са необходими най-малко 4-5 години, за да се възстанови напълно.

Почти цяла Хърватия се бори с последиците от бурите и поройните дъждове. Най-драматично е положението в Славония и Посавина, където реките излезли от коритата си и залели голям брой къщи. В цялата страна е обявено бедствено положение. В Посавина в изминалите 24 часа са се излели над 100 литра дъжд на квадратен метър. Тежката е ситуацията и в Осиечко-баранската и Вуковарско-сремската област, където е обявено бедствено положение. В Загреб силната буря тази нощ изкорени дървета и отнесе покриви на къщи.

Европейската комисия прие искането на сръбското правителство за помощ за справяне с щетите от наводненията и подготвя интензивно първата част от помощта, съобщи агенция Танюг. Европейският център за координация при извънредни ситуации преценява щетите и мерките, които трябва да се вземат и чрез държавите-членки ще предостави необходимата помощ".

Русия изпрати в Сърбия два самолета със спасителни екипи и хуманитарна помощ. Малко преди 10.00 часа първият самолет със 76 спасители кацна в Ниш. Вече е пристигнал и вторият самолет.

28 български пожарникари и спасители ще помагат за преодоляването на последиците от наводненията в Сърбия. Екипите ще заминат за западната ни съседка тази вечер. Засега българските спасители ще помагат на сръбските си колеги 7 дни, но ако се наложи са готови да останат и повече, съобщава БГНЕС.