Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху посрещна българския премиер Пламен Орешарски в Ерусалим с думи на огромна благодарност към българската държава и народ за спасяването на близо 50 хиляди евреи в годините на Холокоста.

Нетаняху посочи, че страната му никога няма да забрави този факт. Двамата премиери коментираха отново и терористичния акт в Сарафово, отнел живота на невинни български и израелски граждани с надеждата, че разследването ще приключи скоро, а виновните ще бъдат изправени пред съда.

"Този атентат беше извършен от Хизбулла, която е обвързана с Иран, а Иран е терористична държава и не можем да позволим да се сдобие с ядрено оръжие. Ако пръстите на аятоласите са върху ядрения спусък, това ще бъде опасно за целия свят", заяви Нетаняху, цитиран от БНТ.

"Дълбоко съжаляваме всички за случая но бургаското летище. Продължаваме да правим всичко възможно за завършване на разследването. И сме убедени, че виновните за този атентат трябва да бъдат изправени пред съд", отговори Пламен Орешарски.